En debattartikel den 24/12 undertecknad av bl a Marianne Walter (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden, innehåller tyvärr flera felaktiga faktauppgifter. Här svarar Allians Motala.
Under mandatperioden 2015-2018, då Solidariskt Motala styrde, tillfördes socialnämnden sammanlagt 116 miljoner kronor i löne- och priskompensationer och även kompensation för demografiförändringar, dvs att antalet äldre ökade. Därutöver tillfördes 51 miljoner kronor i så kallade politiska prioriteringar. Effektiviseringarna begränsade sig till 10 miljoner kronor. Trots dessa tillskott på 157 miljoner kronor netto så lyckades Solidariskt Motala inte hålla socialnämndens budget under sitt sista år, utan redovisade ett underskott på 11 miljoner kronor.
Oförmågan att hålla sin budget trots dessa stora tillskott kan förklaras av vad en ledande tjänsteman hade sett och som redovisades i kommunfullmäktige i november 2018. Bl a detta: ”Oklar budgetering och otydlig resursfördelning, brister i verktyg till chefer, chefsbyten, ingen sammanhållen bild kring statistik, verksamhet och personalekonomi, många tydliga och otydliga beslut under många år, ingen ekonomisk utveckling på två år-varför? Pengar tillsatts i omgångar utan verkan och åtgärder beslutas, utan verkan”
Så såg det alltså ut inom socialnämndens område när Alliansen Motala tog över. För många kommunfullmäktigeledamöter som representerade Solidariskt Motala kom nog dessa slutsatser av en chef som mycket överraskande, då de förmodligen hade förespeglats av sina egna ledande politiker att allt var i sin ordning och under kontroll. För många av oss inom Alliansen Motala bekräftade det dock bara den bild vi hade av verksamheterna, alltså att mycket var i oordning.
Direkt när Alliansen Motala tog över i januari 2019 så vidtogs vi en mängd åtgärder. Bland annat förstärkte vi ledningsfunktionerna med nya kompetenser, enhetscheferna fick ett ökat stöd för att klara verksamheternas mål beträffande såväl ekonomi som kvalitet. Vissa verksamheter har tagits bort för att kunna förstärka andra. Delade turer ska arbetas bort, allt fler heltidstjänster skapas och flera digitaliseringsåtgärder införs. Vi hade nått längre på omställningsarbetet om verksamheterna inte hade haft en pandemi att hantera under närmare två år. Trots det så har mycket genomförts och mycket kommer att genomföras med full styrka under nästa år.
Trots att Marianne Walter (S) är socialnämndens 2:e vice ordförande och därmed har full insyn i nämndens beslut, rapporter och verksamheter, så sprider hon felaktiga uppgifter. Att nämndens underskott är 38 miljoner kronor och att till detta kan läggas kostnader för ekonomiskt bistånd, placering av barn och unga samt missbruksvård. Vidare att sparförslagen är utan konsekvensbeskrivningar och utan långsiktig plan. Om Walter hade tagit del av arbetet inom nämnden så borde hon ha insett att alla dessa påståenden är felaktiga.
Enligt den senaste prognosen för hela 2021 som kom i december så beräknas underskottet bli 31 miljoner kronor. Av dessa är 12 miljoner kronor kopplade till covid-19. Mot budgeten beräknas därmed underskottet bli 19 miljoner kronor för 2021. Det omfattande omställningsarbete som nu pågår inom framförallt äldreomsorgen och hemtjänsten beräknas ge sådana effekter att Alliansen Motala räknar med att socialnämnden ska kunna redovisa en ekonomi i balans under 2022.