Alla kommuner runt Vättern måste säga ifrån!

"Ansvariga i dessa kommuner har uppmanats att svara på frågan om det är lämpligt att dränera Karlsborgs flygplats och leda PFAS-förorenat vatten ut i Vätterns vattenskyddsområde" skriver debattskribenten.

"Försvaret gör återigen ett försök att driva igenom dräneringen av landningsbanan på Karlsborgs flygplats" skriver debattskribenten.

"Försvaret gör återigen ett försök att driva igenom dräneringen av landningsbanan på Karlsborgs flygplats" skriver debattskribenten.

Foto: Andreas Ekström

Debatt2022-02-16 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karlsborgs flygplats läcker och har läckt ut PFAS till Vättern i decennier. Flygplatsen är en av de värsta punktkällorna till att halten av dessa giftiga kemikalier nu börjar nå hälsofarliga nivåer i Vättern.

Försvaret gör återigen ett försök att driva igenom dräneringen av landningsbanan på Karlsborgs flygplats. Det tidigare försöket 2018 var tänkt att göras i smyg. Inte ens de närmaste grannarna till flygplatsen blev informerade.

Planerna stoppades dock av regeringen då lagreglerna om information till berörda nonchalerats. Nu går anmälan om dränering ut till 24 remissinstanser, inklusive statliga myndigheter, kommuner och Aktion Rädda Vättern. Samtidigt remitterar miljödepartementet försvarets krav på att få dispens för markavvattning och tillstånd till kraftigt utökad flygverksamhet – trots att ansvariga inte ens har tagit fram en saneringsplan. Mark- och miljödomstolen har rekommenderat regeringen att avslå försvarets begäran.

Du som bor i någon av kommunerna Askersund, Motala, Vadstena, Ödeshög, Jönköping, Habo, Hjo eller Karlsborg berörs särskilt av detta ärende. Det är ditt dricksvatten som förgiftas!

Ansvariga i dessa kommuner har uppmanats att svara på frågan om det är lämpligt att dränera Karlsborgs flygplats och leda PFAS-förorenat vatten ut i Vätterns vattenskyddsområde. 

Vet du hur din kommun agerat i det ärendet? Kommer ditt dricksvatten från Vättern? Ring eller mejla din kommun och begär att din kommun, som dricksvattenleverantör, kräver sanering av flygplatsområdet i Karlsborg innan dränering kan bli aktuell. 

Vårt dricksvatten tål inte högre nivåer av PFAS!