Alla i Sverige har rätt till ekonomisk trygghet

"En stor grupp kvinnor kan inte leva på sin pension. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige" skriver S-kvinnorna.

"Denna ökning kommer att ge mer jämställda pensioner från dag ett, men med det krävs också långsiktiga lösningar för att nå helt jämställda pensioner" skriver S-kvinnorna.

"Denna ökning kommer att ge mer jämställda pensioner från dag ett, men med det krävs också långsiktiga lösningar för att nå helt jämställda pensioner" skriver S-kvinnorna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-08-26 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I augusti månad höjs pensionen med upp till 1 000 kronor i månaden för en miljon pensionärer.

Det är en mycket välkommen reform och en jämställdhetsseger som vi S-kvinnor kämpat för länge och nu kan glädja oss åt tillsammans med många kvinnliga pensionärer.

Idag har kvinnor i Sverige i snitt 74 procent av en mans pension. Skillnaden mellan mäns och kvinnors pension är 7000 kronor varje månad. En stor grupp kvinnor kan inte leva på sin pension. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Många är de kvinnor som efter ett helt arbetsliv bara får garantipension. För en ensamstående pensionär har det inneburit 8 779 kronor i månaden. Efter höjningen blir den lägsta garanterade nivån 9 779 kronor.

Denna ökning kommer att ge mer jämställda pensioner från dag ett, men med det krävs också långsiktiga lösningar för att nå helt jämställda pensioner. Löneskillnaderna på arbetsmarknaden måste försvinna. Vi måste komma till rätta med kvinnors ofrivilliga deltidsarbete men också det ”frivilliga” deltidsarbetet som många kvinnor ser som en lösning för att också hinna med hem och barn. Och så måste förstås arbetet för jämställda arbetsvillkor och arbetsmiljö stärkas.

Alla i Sverige har rätt till ekonomisk trygghet och självständighet. I dag gläds vi att vi har tagit ett steg närmare detta!