Alla i Region Östergötland ska fĂ„ vĂ„rd efter behov

För oss Socialdemokrater Ă€r det sjĂ€lvklart – vĂ„rd ska ges efter behov. Det finns ett brett stöd hos svenska folket för att sjukvĂ„rden ska vara jĂ€mlik och det stĂ„r Ă€ven i hĂ€lso- och sjukvĂ„rdslagen.

Den socialdemokratiska regeringen lÀgger nu ett förslag för att komma Ät ojÀmlikheten som privata sjukvÄrdsförsÀkringar skapat. Det blir ett första viktigt steg för att sÀkra att den med störst behov fÄr vÄrd först, skriver debattörerna.

Den socialdemokratiska regeringen lÀgger nu ett förslag för att komma Ät ojÀmlikheten som privata sjukvÄrdsförsÀkringar skapat. Det blir ett första viktigt steg för att sÀkra att den med störst behov fÄr vÄrd först, skriver debattörerna.

Foto: Simon Rehnström/TT

Debatt2022-05-20 13:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PlĂ„nbokens storlek ska inte avgöra vilken vĂ„rd man fĂ„r. Socialdemokraterna vill inte att vĂ„rden ska gĂ„ samma vĂ€g som skolan. Skolbolag ska inte vĂ€lja elever – vĂ„rdbolag ska inte vĂ€lja patienter.

I media har vi kunnat lÀsa artiklar om hur privata vÄrdgivare tar emot bÄde privatpatienter och patienter frÄn den offentliga sjukvÄrden, för att sedan lÄta privatpatienterna gÄ före. Det har Àven framkommit att en och samma privata vÄrdgivare erbjudit olika vÀntetidsgarantier för privatpatienter respektive patienter frÄn den offentliga sjukvÄrden. Om inget görs riskerar vi att fÄ A- och B-lag i vÄrden.

DĂ€rför lĂ€gger den socialdemokratiska regeringen ett förslag för att komma Ă„t ojĂ€mlikheten som privata sjukvĂ„rdsförsĂ€kringar skapat. Det blir ett första viktigt steg för att sĂ€kra att den med störst behov fĂ„r vĂ„rd först. Förslaget innebĂ€r att om vi i Region Östergötland tecknar avtal med en privat vĂ„rdgivare, som samtidigt har andra uppdragsgivare Ă€n regionen, mĂ„ste det framgĂ„ hur de andra avtalen inte negativt pĂ„verkar avtalet som berör regionens patienter. Det ska ocksĂ„ stĂ„ i avtalet hur det ska följas upp. Syftet Ă€r att stĂ€rka kontrollen, bidra till att vĂ„rd ges efter behov och motverka att skattefinansierade patienter trĂ€ngs undan i kön. 

Men detta Ă€r bara ett första steg. Ytterligare Ă„tgĂ€rder behövs. Syftet Ă€r att direkt förhindra att personer med privata sjukvĂ„rdsförsĂ€kringar ges förtur. Alla i Region Östergötland ska fĂ„ vĂ„rd efter behov. 

De högerkonservativa partierna Moderaterna och Sverigedemokraterna tycker inte att vĂ„rd efter behov Ă€r viktigast. De vĂ€ljer i stĂ€llet att driva en politik som gynnar de redan rika genom privata vĂ„rdförsĂ€kringar och utförsĂ€ljningar av gemensamma tillgĂ„ngar. Moderaterna skriver rakt ut att de vill ”möjliggöra privat drift av fler sjukhus och all annan vĂ„rd och omsorg”. Vi vill annorlunda. 

Det blir inte fler lĂ€kare och sjuksköterskor som kan ge vĂ„rd bara för att vissa personer tecknar en privat sjukvĂ„rdsförsĂ€kring. Det blir bara en omprioritering av patienterna. En omprioritering som i vĂ€rsta fall leder till att exempelvis Ă€ldre fĂ„r stĂ„ tillbaka för patienter med mindre behov av vĂ„rd. Vi ska ha en sjukvĂ„rd efter behov och pĂ„ lika villkor för hela befolkningen – vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över vĂ€lfĂ€rden.