Ålderdomen ska vara trygg

Äldrevård. Möjligheterna att få vård i hemmet ska öka, skriver Torbjörn Holmqvist (S).

Äldrevård. Möjligheterna att få vård i hemmet ska öka, skriver Torbjörn Holmqvist (S).

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Debatt2017-09-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett på många sätt ett bra land att åldras i. Samtidigt finns det områden som behöver förbättras. Vi lever allt längre och måste stödja ett hälsosamt åldrande genom att förebygga ohälsa tidigt. Att jobba förebyggande för att stärka äldres hälsa sparar onödigt lidande.

För att möta framtidens behov är det viktigt att det finns olika sorters stöd inom äldreomsorgen. Det behövs stöd för de som klarar sig i hemmet såväl för de som behöver den omsorg som vård- och omsorgsboenden erbjuder. Parallellt med de medicinska framstegen skapar den tekniska utvecklingen nya möjligheter att vårda och behandla patienter i hemmet, istället för på sjukhus. Denna utveckling är positiv för den enskilde patienten och dennes närstående, men ställer samtidigt förändrade krav på sjukvården. Vi vill förstärka hemsjukvården för att så långt som möjligt undvika tröttande besök på akutmottagningen och inläggning på sjukhus. Det måste vara bättre att sjukvårdspersonal med friska ben kommer till patienten än tvärtom.

Det krävs ett nära samarbete mellan regionen och kommunerna i form av bland annat tillgänglighet till läkare i hemmet, möjlighet till förebyggande hembesök och olika former av team som stödjer patienten i samband med hemgång. Den äldre ska aldrig behöva oroa sig över övergången mellan olika vårdande och omhändertagande insatser. Länets kommuner och Region Östergötland jobbar därför hela tiden med att utveckla samverkan kring och gemensamma rutiner för hur planerings- och utskrivningsprocessen ska ske.

När vi talar om äldreomsorgen får vi inte glömma de kvinnor och män, allra oftast kvinnor, som möjliggör omsorgen med sina insatser. De som i dag arbetar inom äldreomsorgen gör ett fantastiskt arbete, och många brinner för sitt yrke. Utan den kompetenta och hårt arbetande personalen skulle inte svensk äldreomsorg vara så bra som är. Ska vi bygga äldreomsorgen stark och redo för framtiden måste vi också investera i de som jobbar där. För att öka kvaliteten inom äldreomsorgen är det viktigt att fler får möjlighet att utbilda sig till undersköterska, men också att fler män och kvinnor ser en framtid och blir kvar inom yrket.

Vi kan vara stolta över en äldreomsorg som de flesta äldre är nöjda med, samtidigt som vi måste se behoven av att hela tiden stärka och utveckla kvaliteten. Det handlar helt enkelt om vårt kärnuppdrag: en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen – även för våra äldre!

Debatt