Låtsasmonster slår sockerskatt

18 juli 2016 06:00

På gator och torg syns fullt av både vuxna och barn som jagar färgglada låtsasmonster med sina mobilkameror. Mobilspelet Pokémon Go har tagit samtiden med storm. Snart väntas det ha fler aktiva användare än både diskussionsforumet Twitter och dejtingappen Tinder.

Visst är Pokémon Go ett enkelt spel, men även en banal företeelse kan få positiva effekter. För att fånga monstren måste man vara ute och röra på sig, spelet premierar antal steg och är kopplad till mobilens gps. Detta har gjort att mängder av människor som annars suttit i en solstol eller framför en skärm i stället är ute och motionerar.

Fastän spelet ännu inte släppts i Sverige har den redan blivit en succé.Vill man ha något låter man inte regleringar hindra.

Det är även en insikt att ha med sig in i sommarens debatt om att införa en sockerskatt. Folkhälsointentionerna med en skatt på onyttigheter är goda, frågan är bara om de är effektiva.

Barnfetma och övervikt är ett utbrett problem, och det är framför allt en socioekonomisk fråga. Barn till ekonomiskt utsatta föräldrar ligger i riskzonen, vilket i praktiken innebär en extra skatt på låginkomsttagare. Det är en ganska usel fördelningspolitik. Samtidigt är det svårt att i forskningen se att skatter gör att folk köper mindre sockerrika produkter.

Frivilliga massrörelser kan få önskvärda resultat. Trycket på sommarens fotbollsskola ökar de år det är fotbollsmästerskap. Intresset för att utöva friidrott påverkas positivt av ett sommar-OS.

Trenden att jaga låtsasmonster kanske lever en sommar. Men det visar ändå att positiva incitament, inte förbud, styr beteenden. Om man vill komma tillrätta med människors ohälsosamma vanor krävs sporre, inte nya regler.

Pokemon Go är kanske den främsta oavsiktliga hälsoinsatsen som inträffat denna sommar. Men även den typen av goda resultat räknas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!