Den ”vuxna” i rummet

19 januari 2019 05:00

Många föräldrar diskuterar i dag respekt, ordval och tolerans med sina barn. Det pratas om att klimatet är mycket hårdare i skolan och i samhället i dag, men är det verkligen så konstigt? En titt på beteendet hos vuxna, välutbildade och till synes intelligenta människor både i och utanför rampljuset visar en tydlig negativ bild. Barn gör därtill som vuxna gör, inte som de säger.

Ledande personer på sociala medier, som den moderate frontfiguren Hanif Bali, använder konsekvent ett grovt och provocerande språk som ett av sina retoriska verktyg. Efter diverse övertramp förbjöds (eller avråddes) han tidigare av partiet från att twittra. Det uppehållet varade inte särskilt länge och toleransen för övertrampen ökade därefter.

Tro inte att dessa aktörer är idioter, som vissa motståndare påstår. Situationen är snarare den rakt motsatta. De är både intelligenta och vältaliga. De vet mycket väl vad de håller på med. De nyttjar ett genomtänkt beteende i gränslandet för det godtagbara. En för målgruppen tilltalande humor som tolereras av partiet och omgivningen används. Ribban har successivt höjts och allt fler i omgivningen anammar beteendet. Även unga. Även barn.

Häromdagen spreds en bild på Christer Pettersson, på vilken han efterfrågades i dagens Sverige. Den mycket illa dolda andemeningen var att ett mord på statsminister Stefan Löfven hade varit önskvärt, vilket även speglade sig i kommentarsfälten. Detta är bara ett av många vidriga exempel på den nivå som blir allt mer rådande. Bland politiker. Bland allmänheten.

Budskapet blir ännu mer avskyvärt i skuggan av mordet på Gdansks borgmästare Pawel Adamowicz, en liberal kraft som starkt har motsatt sig den nationalistiska utvecklingen i Polen. Mitt under en välgörenhetstillställning höggs han ner framför hundratals åskådare. ”Skämt” om att mörda ledande politiker vars åsikter inte överensstämmer med ens egen ska inte få passera utan protester. Yttrandefriheten är central, men övertramp ska inte få stå oemotsagda.

Även på den lokala nivån i Motala och Vadstena finns exempel på liknande beteenden, företrädare som utstrålar motsatsen till en vilja att skapa ett gott diskussionsklimat. Till viss del kan betraktaren ha drabbats av att ord framstår som hårdare i skriven form, men samtidigt gäller ”ingen rök utan eld”. Det finns allt oftare en ton som är osund, även i vår närhet.

Processen kring regeringsbildningen har varit dramatisk, men oavsett hur stort missnöjet, bitterheten eller besvikelsen är borde det finnas spärrar hos människor. Från höger och vänster bombarderas Annie Lööf, som ena stunden utmålas som kommunist och andra stunden kategoriseras som högerextrem. Överdrifterna är absurda.

Även från till synes civiliserade partier som Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är tonen allt mer hätsk och oresonlig från företrädarna. Övertrampen radar upp sig och ”den vuxna i rummet” som Ulf Kristersson efterfrågade beter sig allt sämre. Inklusive han själv.

Folk undrar varför klimatet bland barn och unga hårdnar. Ta en närmare titt i de ”vuxnas” värld om du verkligen vill förstå orsaken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Josefsson