Orkar Motala med ett idrottspolitiskt program?

Ett förslag till idrottspolitiskt program för Motala kommun är just nu ute på remiss.

"Är tillräckligt många beredda att komma tillbaka till det ideella igen?" skriver Tobias Josefsson.

"Är tillräckligt många beredda att komma tillbaka till det ideella igen?" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Per Danielsson/TT

Ledare2021-02-17 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Tanken är att programmet för 2021-2025 ska tillämpas från och med juli, under förutsättning att fullmäktige fattar beslut i juni. Programmet tar avstamp i flera av kommunens resultatmål, där integration och jämlikhet finns med som viktiga ingredienser. Det huvudsakliga målet är ändå ”ett brett utbud av kultur- och idrottsaktiviteter”, vilket är en formulering som förpliktigar.

Det är lätt att prata vitt och brett om värdet av idrott, men svårare att konkretisera orden i handling. Inte minst när det gäller arenor och hallar, som Motalaborna är mycket väl medvetna om.

Lägg därtill den förändrade värld vi befinner oss i. Begränsningar i aktiviteter på olika sätt är en del av vår vardag under pandemin och kommer att vara det framöver. Utomhusaktiviteter med avstånd till andra kommer att vara ännu viktigare för folkhälsan än tidigare. Ta den växande discgolfen som ett exempel, där människor utomhus har all möjlighet att umgås ansvarsfullt samtidigt som de ägnar sig åt en rolig och billig sport.

Med detta som bakgrund är det väldigt intressant att ta del av förslaget till idrottspolitiskt program. Stor vikt läggs vid föreningslivet, klokt nog. Under 2020 har många föreningar drabbats hårt av inställda aktiviteter med ett minskat engagemang som följd. Risken är att en hel del av de personer som tidigare har varit ideellt aktiva i föreningar kommer att minska sin insats permanent. Är tillräckligt många beredda att komma tillbaka till det ideella igen?

Skillnader mellan kön, socioekonomiska grupper och åldersgrupper tas upp i programmet, likaså tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. På ett liknande sätt som skolan ska vara kompensatorisk utifrån att ge människor större möjligheter i livet har idrotten en viktig roll att spela för välmående, fysisk hälsa och i slutänden kommunens ekonomi.

En landsbygdsaspekt finns även när det gäller idrott. Programmets formulering ”alla invånare i Motala kommun ska ha möjlighet till rörelse och idrott i sin närmiljö” förpliktigar. Det innebär att även de mindre tätorterna och landsbygden måste inkluderas i tankarna kring idrotten.

Programmet är väl utformat och har mottagits bra under den pågående remissrundan. Det innehåller också en tanke om hur budskapet om innehållet ska spridas, vilket är klokt. Den stora frågan blir ändå om det kommer att gå att genomföra det som står i programmet? Det är i slutändan stort engagemang och pengar som krävs.

Orkar Motala kommuns budget med det?