Nyord som vill styra tanken

31 mars 2019 08:00

Nyord som är skapade med ett pedagogiskt syfte – eller till och med ett uppfostrande – brukar blåsa liv i diskussionen. På mer hetsiga forum (läs twitter) rasade många till exempel mot förslaget att ersätta det gamla bokstaveringsalfabetet med ett mer könsbalanserat och mindre typiskt svenskt. Det var ett förslag som nästan såg ut som specialformulerat för att trigga igång vissa normkonservativa röster.

I någon mån hör även "hen" till kategorin ord som vill få oss att tänka annorlunda. Också detta ord har varit hett omdiskuterat.

Återstår att se vilka effekterna blir av förra veckans lansering av "svinniska" – Livsmedelsverkets satsning på att sätta fokus på matsvinnet med hjälp av ett antal nya ord. Här finns till exempel kaoskomponera – att göra en måltid av sådant som annars skulle slängas. Eller restotto – festrätt gjord på riset som blev över.

Det allvarliga bakgrunden till det lättsamma greppet är klimatförändringarna och matens stora påverkan. Några av orden knyter an direkt till det. Som klimatklipp – att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum. Och klimatro – känslan när man inte slängt mat på hela veckan.

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostmedia.se

Språkspalten

Daniel Erlandsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Erlandsson