Verkligheten kräver besöksavgift

22 juli 2019 15:52

Svar på "Befängd idé med besöksavgift" från 18/7.

Dessa anonyma personer som döljer sig bakom ”Blåkyrkans vänner” borde kanske heta ”de blåögdas vänner”. Visst behöver vi vara i det blå men också landa i verkligheten oberoende av vilka de religiösa argumenten är. Jag tror Heliga Birgitta tänkte så också.

”Idag har pastoratet en god dokumenterad ekonomi” – är en befängd idé. Det går att informera sig om Vadstena pastorats ekonomi om man vill precis som för hela Svenska kyrkans ekonomi. Visst borde det vara självklart att kunna besöka Klosterkyrkan gratis men den ekonomiska verkligheten sätter stopp för det.

Klosterkyrkan är en unik kyrka med tre Michelinstjärnor. Det har bara Västerås och Lunds domkyrka också. Lilla Vadstena pastorat skall underhålla denna stora kyrka och det kostar mycket pengar trots statliga anslag.

Samtidigt har antalet medlemmar som betalar medlemsavgift minskat medan kyrkans verksamhet fortfarande är lika stor. Det kan vem som helst räkna ut att den ekvationen går bara ihop genom att spara och öka intäkterna. Jag beundrar vår nye kyrkoherdes klarsyn, handlingskraft och trygghet i sin tro på vad han gör.

Det är bra med idealism men det finns en krass verklighet också. Låt oss bli kyrkans vänner både i verkligheten och i den kristna trons anda!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Berne Erlandsson