Utveckling utan Lalandia

Skribenterna föreslår ett alternativ till Lalandiaprojektet som innehåller bland annat höghöjdsbanor och vindsurfing.

Skribenterna föreslår ett alternativ till Lalandiaprojektet som innehåller bland annat höghöjdsbanor och vindsurfing.

Foto: Anders Törnström

Insändare2019-07-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att utveckla Varamon anses av många som både önskvärt och nödvändigt för att Motala ska utvecklas till ett attraktivt besöksmål. Lalandia ses som frälsningen på denna önskan. Men finns det andra alternativ som skulle väcka intresse för att besöka Motala?

Vi i Varamons Vänner menar att det finns ett bättre alternativ! Ett alternativ som ur natur- och miljösynpunkt har klara fördelar gentemot den hårdexploatering som Lalandiaprojektet innebär. Ett alternativ som även innebär att marken är kvar i motalabornas ägo. Vi har presenterat ett förslag som vi kallar ”Varamons Friluftsarena”. Ett dokument på sju sidor. Alla politiker i kommunfullmäktige har i slutet av maj fått sig förslaget tillskickat.

Förslaget innebär ett samarbete mellan lokala företag, föreningar och kommunen. Förebilden är Isaberg i Småland som med endast små ingrepp i naturen skapat en attraktiv friluftsanläggning som genererar både arbetstillfällen och intäkter till kommunen.

Varamon kan lanseras som en friluftsarena som erbjuder utomhusaktiviteter året om – inte enbart under skolloven. En gemensam plattform med boende, restauranger och aktivitet där samtliga aktörer samarbetar. En grundläggande och viktig förutsättning för att lyckas. För att locka turister menar vi att ju fler aktiviteter som erbjuds, desto större blir dragningskraften. Alla vill inte göra samma sak. En del aktiviteter är kostnadsfria, andra betalar man för.

Vi har gjort en lista över vad som är möjligt, fler idéer finns och kommer att sättas på pränt. Vi föreslår: Höghöjdsbanor i varierande höjder (mycket populärt i Isaberg), klättervägg, MTB-banor i olika längder inom kommunen, MTB-arena, slinga för inlines, vindsurfing, kitesurfing, paddling, stand up paddling, minigolf, boulebana, beachvolleyboll, ramp för skateboard, studsmattor, frisbeegolfbana, simning i 50-metersbasängen (måste rustas), stor utomhuslekpark, utegym och givetvis sol och bad.

På vintern kan man i mån av väder och temperatur ordna kortare skidspår för barn, längdskidåkning vid Folkets park och ut mot Mariebergsudden. Skidspår får man genom snökanon, vatten finns i Vättern. Pulkabacke på ängen vid Marieberg.

Folkets park kan används året runt för konstutställningar, marknader, teater för både vuxna och barn, föreläsningar, konserter och dans. Mässor med inriktning på till exempel hantverk, antikviteter, trädgård, husdjur, böcker, film, bröllop, mode, mat, jakt, fiske och friluftsliv. I parken anläggs vackra planteringar, sagostigen ”Bland tomtar och troll”, vandringsslinga som även är anpassad för rörelsehindrade, grillplats, bord och bänkar och ett café. Vad gäller boende finns redan mycket på plats men en 5-stjärnig camping vore önskvärt.

Det här är en mycket förkortad version av vad vi föreslår. En satsning som är miljövänlig och som inte kräver stora och ingripande förändringar av Varamon. Lalandiaprojektet, som är ett riskfyllt projekt, är inte utveckling, det är avveckling av ett unikt naturområde som dessutom ger ett enda företag ensamrätt på Varamon.

Harriet Svensson & Inger Fridolfsson

Styrelseledamöter Varamons Vänner