Rör inte vår busslinje

6 oktober 2015 13:11

Så var det dags igen!

Det har gått en tid sedan vi fick tillbaka buss 610, men nu är det åter igen dags att lägga ner vår busslinje. Buss 610 är till för dem som inte kan eller får köra bil, den enda möjligheten att nå civilisationen, det vill säga Vadstena. På sin väg till civilisationen går bussen in i Borghamn. Borghamn med Skedet och Rogslösa har 300-400 invånare, med en blandning av gamla och unga, så alla har inte bil eller ens möjligheten att köra bil.

På sträckan mellan Ödeshög och Motala som buss 610 trafikerar finns även Hästholmen. Men dom klarade sig bra förra gången man lade ner buss 610, tack vare busstrafik Ödeshög-Mjölby. Vilket gjorde att sträckan utmed Omberg fram till Vadstena blev helt utan kontakt med de samhällsfunktioner som vi har rätt till som skattebetalare.

Det är en social rättighet att kunna ta sig till skola och arbete. Med tanke på den kunskapsutarmning som pågår i Sverige är det väl inte så klokt av samhället att slå undan benen på de barn som bor på landet, som troligen är mer studiemotiverade än barn i städerna. Dessutom bor här folk som betalar skatt till Region Östergötland och därmed bidrar till lönerna för de anställda, även politikerna.

Så det krav som jag vill sända till Region Östergötland och Vadstena kommun är att tänka om. Samtidigt hoppas jag att fler protesterar mot nedläggning av busstrafiken på landsbygden. Eller är det bara snack om att vi skall ha en levande landsbygd. Vi kan kanske få hjälp av MVT?

Med tanke på det som händer på riksplanet och den ökande mängd av flyktingar och invandrare, där man kan satsa enorma belopp på att ge dem fria resor inom landet både på tåg och bussar, känns nedläggningen av buss 610 som ett slag för örat. Jag trodde aldrig att jag skulle sälla mig till dem som hyllade SD för sina uttalanden om höjd drivmedelsskatt och att folk på landsbygden har rätt att kräva en politik som gynnar en fortsättning till en levande landsbygd, trots Åsa Romson.

Man kan inte höja skatten på drivmedel och ta bort busstrafiken på landsbygden, dessutom vill kommunen lägga ner skolan i Rogslösa. Nej, vad tusan håller våra politiker på med. Ge landsbygden en chans till överlevnad! Vi kan inte alla bo i städerna och ha tunnelbanan runt knuten.

Mitt förslag är att man lägger ner ett antal busslinjer i städerna så som Linköping, Norrköping och Motala, där är avstånden kortare och cykelbanor finns överallt. På landet måste man cykla bland bilar, lastbilar och traktorer, ofta med livet som insats. Så lägg ner busstrafik i städerna i stället, så får vi kanske råd med bussar åt de 20 procent av invånare och skattebetalare som bor på landsbygden. Med lite konstruktivt tänkande och god vilja skulle man kunna lösa bussfrågan för Borghamn genom att förlänga vissa turer av de busslinjer som trafikerar Vadstena-Motala eller Linköping. Eller att man alternativt på något sätt får en bussförbindelse med Skänninge.

Kostnaden för detta är nog ganska blygsam.

Dessutom finns det en stor möjlighet att Borghamn kan få busstrafik även på helgerna, då dessa linjer går även på lördag och söndag. I annat fall får vi väl kräva taxikostnaden av Region Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!