Privatiseringar ofta ett lyft

1 mars 2017 05:55

Svar på ”Problem som ett brev på posten”, 27/2.

Håkan Askbom tycker tydligen att privatiseringen av olika samhällsfunktioner är pest och pina. Hans etiska sinne tilltalas inte av det. Jag har helt andra erfarenheter. Jag bor i Motala och vet bara hur det fungerar där. Om vi tar apoteket som exempel. Jag minns hur jag fick sitta och vänta på min tur på apoteket för att få mina mediciner så länge som apoteksmonopolet gällde. Numera kan jag gå till apoteket i anslutning till Ica Maxi när jag går och handlar eller till min vårdcentral utan att behöva vänta alltför länge på min tur. Jag tycker det har blivit bättre.

Bilbesiktningen kan jag göra på verkstaden. Det har blivit enklare. Även där tycker jag att det blivit bättre.

Det privata företaget Aleris kommer att få förnyat förtroende att ansvara för skötsel av två äldreboenden i Motala. De uppfyller samma krav som kommunens egna äldreboenden och är dessutom billigare. De betalar skatt i Sverige. Som skattebetalare tycker jag att det är etiskt riktigt att kommunen väljer det billigaste alternativet och inte bojkottar Aleris på grund av någon missriktad ideologi.

De privata företagens verksamheter är viktiga för Sverige. Drar man ut konsekvenserna av Askboms resonemang måste i princip all förtagsamhet socialiseras. Bevare mig väl för en sådan samhällsordning.

Göran Fornåå

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!