Lyssna på de anställda

2 april 2019 05:00

Efter att ha varit anställd i Motala kommuns äldreomsorg i 30 år, är jag mätt och belåten på allt vad löften om bättre arbetsvillkor heter från politikerhåll, vilket jag knappast är ensam om att tycka, efter att ha mött gamla kollegor på stan.

Det är inte jobbet i sig det är fel på, utan allt negativt runtomkring, arbetsgivarens ständiga sparkrav, nya och sämre scheman, omorganisationer, miljoner på utköpta chefer, alla svaga chefer, utredningar, workshops och grupparbeten i oändlighet hur en kan bli effektivare utan att sänka kvalitén?

Arbetsgivarens pippi på dyra konsulter för att få ut så mycket som möjligt av sina anställda på kortast möjliga tid, då billigt är bra? Dokumentation och administration upp över öronen? Och sist men inte minst dessa politiker som vägrar fatta eller bryr sig, att deras personalpolitik suger all kraft från deras anställda att orka med ett liv utanför jobbet.

Senaste nytt är att deras anställda ska sköta sin egen sjukanmälan och friskanmälan hemifrån på egen hand via sin knapptelefon. Arbetsgivaren, våra förtroendevalda, ägnar sig åt gratis arbetskraft? Dessutom tar de för givet att alla anställda har en ny och modern telefon. Allas lika värda lyser med sin frånvaro från politikerhåll.

Någonstans förväntar jag mig mer från våra politiker som fått väljarnas förtroende att sköta Motala kommun på bästa sätt. Det är allt mycket snack och lite verkstad, när vi kommer till kvinnors rätt till bättre arbetsvillkor och det kan inte bli bättre om ni inte håller ihop ”oss medsystrar” emellan. Det är inget gnäll att kräva bättre arbetsvillkor av arbetsgivaren. Det är att ta ansvar för sin egen hälsa och se till att utvecklingen går framåt på arbetsplatsen och inte bakåt!

Arbetsgivaren kan behöv en knuff i rätt riktning, då deras arbetsvillkor liknar stenåldern 2019. Ett tips till alla politiker oavsett färg och form, som hör av sig till mig privat. Gå ut på arbetsplatserna, dag som natt, vardag som helg och fråga era anställda vad som krävs för att få dem att vilja eller orka stanna kvar.

Gunilla Skill

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!