Insändare Fiskens framtid i Vättern avgörs av försvaret. Ska försvaret försvara Vättern eller inte är vad det handlar om.

Nordiska ministerrådet varnade nyligen för de höjda PFAS-värdena och problematiken kring detta. PFOS finns ofta i fisk och är en variant av PFAS. Genom detta uttalande kan man tolka det som att ministerrådet skjuter skarpt mot det svenska försvaret.

Försvaret är en inte en helt okänd miljöbov i sammanhanget. Om de ska få dränera flygplatsen i Karlsborg, så kommer PFOS-värden i Vätternfisken att gå i taket.

Livsmedelsverket har nu gjort offentlighet av att EU planerar att “höja ribban” för vad som krävs för att få sälja fisken inom EU. Detta tillsammans med en situation där PFOS-värdena höjs drastiskt för Vättern-fisken innebär sannolikt slutet för försäljningen av fisken i Sverige också.

Regeringen, som avgör om Sverige ska ha fortsatt undantag och få sälja Vättern-fisken i Sverige, hamnar i en återvändsgränd om det blir så som jag skriver ovan. De kommer möjligen få fatta beslut om att undantaget upphör, det vill säga det blir förbud att sälja fisken i Sverige.

Nu måste försvaret välja väg. Ska man försvara eller förstöra Vättern och fiskarna?

PFOS är inte bara ett hot mot Vättern. Det är ett hot mot oss alla.

Välj en annan plats för försvarets skjutövningar, som nu utgår från Karlsborgs flygplats. Varför inte en öde ö i Östersjön? Där blir det lättare att sanera - utan stora miljökonsekvenser.