Konsekvenserna av tiggeri

Svar på insändaren Varför vänder man bort blicken, i MVT 19 januari.

22 januari 1916 10:16

Du undrar vad som får människor att vända bort blicken när de ser tiggande människor och du besvarar den frågan med "kyla".

Jag tillhör dem som numera vänder bort blicken och mitt svar är "konsekvensanalys".

Jag tillhör dem som gav en slant till behövande när jag hade växel. När jag betalade med kort kunde jag avrunda uppåt för att få en slant att ge. Ibland köpte jag något ätbart och glömmer inte den gången när en tacksam man kysste mig på handen för en liten matgåva och då hade jag bara gett av mitt överflöd. Jag har också gett bort nyköpta vantar med den insikten att jag har i alla fall råd att köpa ett par till.

Varför har jag då gjort en helomvändning? Jo, när jag hörde kraven från vissa politiska håll om att tiggarnas barn hade rätt till skolgång började jag fundera. Vi har idag någonstans mellan 5 000-10 000 tiggare i landet. En del har barn med sig. Om de får rätt att gå i skola och den insikten sprider sig i Rumänien/Bulgarien, vad händer då? I nästa steg har vi förmodligen 20 000 tiggare med barn här, steget därefter är troligen 50 000 tiggare med barn som alla har rätt till skolgång, hemspråksundervisning och allt annat som en liten kader av vänster- och miljöpartister anser att vi har skyldighet att hålla hela världens befolkning med.

Steget därpå blir troligen krav på bostäder för hur ska barn kunna lära sig något om de inte har ett hem att bo i. Sedan har snöbollen satts i rullning.

Det handlar inte om kyla, inte heller snålhet utan det handlar om att se vidden av ett handlande. Ett antal politiker och tyckare gör inte den här sortens konsekvensanalyser, troligen för att det anses fult att inte vara övergenerös med andras pengar.

Jag anser att Rumänien och Bulgarien har huvudansvaret för sina egna medborgare. Jag skall gärna ge penninggåvor till organisationer som kan arbeta med framåtsyftande hjälpverksamhet, men jag ger inte bort något till enskilda tiggande människor längre hur behjärtansvärt det än må vara.

Jag ser nämligen konsekvenserna av det. Och till den som tänker använda ord som rasist, brunskjorta och liknande vill jag bara säga: Det bryr jag mig inte om. Jag vet vad jag står för och det räcker för mig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne Andersson