Insändare Under 80-talet fanns i Vadstena en teatergrupp, Lilla komedin, som spelade teater för barn och vuxna. Gruppen bestod av personal, föräldrar, och fritidsbarn från Gullvivan förskola. Man gav föreställningar, i Gamla teatern, tagna från sagovärlden. Verksamheten var mycket uppskattat och kostade ingenting. De små pengar man fick för inträdet gick till material som smink, tyg, färg, etcetera, men det fick läggas ned när Vadstena-Akademien beslutade att man inte fick använda deras kulisser.

Lilla komedin försökte hitta en lämplig lokal i stan, tillräcklig stor, med ett hundratal platser för publiken. Tillsammans med Vadstena musikskola, ansökte de att få använda turistbyråns lokal i Rödtornet, som stod tom, men kommunen hade redan planerat att använda lokalen till ett stadsmuseum.

Med glädje läste jag den 15/5 insändaren ”Ljus framtid för Rödtornet” av kommunalråden Anders Hedeborg och Peter Karlsson. Tänk om Törnrosa har vaknat i Rödtornet! Kan man tänka sig att bygga om lokalen till teater för barn och vuxna?

En liten teater som skulle kunna användas för många kulturella evenemang mitt i stan.

Att börja producera och konsumera kultur redan från förskoleålder, utöver att sprida glädje, skulle det stärka barnen i deras utveckling.

Giancarlo Savoca

f d fritidspedagog och f d medlem i Lilla komedin