Bryt äldre människors isolering

Många äldre blir isolerade vintertid om de saknar rätt hjälpmedel, påpekar skribenten. Gary Sparrborn (M) svarar vad som gäller enligt regelverket.

Många äldre blir isolerade vintertid om de saknar rätt hjälpmedel, påpekar skribenten. Gary Sparrborn (M) svarar vad som gäller enligt regelverket.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2018-10-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är vintern här. Kanske snö i mängder som hindrar framkomligheten. Jag är en gammal gubbe, 88 år gammal, som hatar isolering och älskar naturen. Många gamla och handikappade tycker som jag. Fråga även de som jobbar inom åldringsvården. Hjälp folk ut ur isoleringen! Är det sammanfattande budskapet.

Vad säger de som bestämmer? Hittills är det hemligt! Hemligt både för tjänstemän, politiker och allmänheten. Inte beslutet – men motivet bakom. Jag har försökt finna svaret. Frågan gäller det fortskaffningsmedel som vi gamla och handikappade är beroende av.

Rullatorer, en inomhus och en utomhus. Regionen och kommunen erbjuder sina funktionsnedsatta inomhusrollator även för utomhusbruk. Andra regioner och kommuner har varit mycket generösare. Nu har jag sökt beslutsmotivet under en längre tid och intervjuat tjänstemän. Svaren: ”Så har man bestämt – men varför har jag ingen aning om!”

Då har jag ställt frågan till två av Vadstenas mest kända politiker, Gary Sparrborn (M) och Anders Agnemar (C). Aktiva både inom region och kommun. De har god kännedom om Vadstena, de känner till de fina fritidsområdena, de vet hur det kan se ut på vintern med snöhinder etcetera. De vet var posten i Vadstena ligger och nu vet de också att det är omöjligt att ta sig fram med kommunens inomhusrullator vid besvärligt vinterunderlag.

De förstår säkert att även gamla och handikappade vill röra sig ute i naturen och inte bara vara hänvisade till Storgatan. Det vet även rullatorfabrikanterna – som tillverkar både och. Skälet, det vill säga kostnaden, borde inte vara större än risken för människors isolering och passivitet. Nu överdriver insändaren? Nej, fråga även andra väljare och ni får entydiga svar.

Tycker Sparrborn och Agnemar jag är ute i ogjort väder eftersom ni inte svarat? Nu är vi fler som väntar på svar.

Stig Löthvall

Svar:

Det finns ingen rätt till hjälpmedel överhuvdtaget i Östergötland utan hjälpmedel förskrivs utifrån det behov som brukaren har. Hjälpmedel lånar brukaren kostnadsfritt och man ska lämna tillbaka hjälpmedlet när man inte längre har behov av det.

För rullatorer gäller följande regler:

”Kan förskrivas till brukare med förflyttningssvårigheter, som har behov av rollator för att klara självständig inomhusförflyttning i vardagsaktiviteter, då annat gånghjälpmedel inte ger tillräckligt med stöd för säker förflyttning. Rollator endast för utomhusbruk kan inte förskrivas. Undantag; kan förskrivas till brukare med behov av kontinuerlig syrgasbehandling.”

Beslut om vem som kan få en rullator förskriven fattas av en arbetsterapeut eller en fysioterapeut/sjukgymnast som har förskrivningsrätt. Vem som har förskrivningsrätt beslutas av länets tre hjälpmedelskonsluter. Oftast är det en arbetsterapeut inom hemsjukvården/hemtjänsten som förskriver rullatorer.

Är brukaren inte nöjd med den förskrivare han eller hon har, kan man kontakta chefen för enheten och fråga om det är möjligt att få träffa någon annan.

Om brukaren anser att man inte har fått rätt behandling, hjälpmedel eller inte kommer vidare i kontakten med sin förskrivare, kan brukaren vända sig till patientnämnden.

Själva regelverket för hjälpmedel beslutas av länets kommunstyrelser och regionens hälso- och sjukvårdsnämnd på rekommendation av samrådet för vård och omsorg och bereds gemensamt av kommunernas och regionens tjänstemän.

Regelverket hittar du här

Gary Sparrborn (M)

Fredrik Sjöstrand (M)

vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland

Läs mer om