Världslärardagen belyser vikten av bra lärare

"Lärarförbundets arbete bygger på solidaritet inom professionen på arbetsplatsen, såväl i Sverige som i världen" skriver insändarskribenterna.

"Här i Sverige har Covid-19 samt skolan som kommunal budgetregulator inneburit extra stora utmaningar för skola och fritidshem" skriver insändarskribenterna.

"Här i Sverige har Covid-19 samt skolan som kommunal budgetregulator inneburit extra stora utmaningar för skola och fritidshem" skriver insändarskribenterna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2021-10-05 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 5 oktober firar Sveriges lärare Världslärardagen tillsammans med sina kollegor runt om i världen samt uppmärksammar hur viktiga lärare är för att alla barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till. 

I utbildningens uppdrag har lärare och skolledare också ett viktigt demokratiskt uppdrag. Det är genom utbildning som kommande generationer fostras i demokrati och mänskliga rättigheter. Förskolan, fritidshemmet och skolan ska kännetecknas av värden som människors lika värde, jämställdhet, solidaritet och individens frihet. 

Lärarförbundets arbete bygger på solidaritet inom professionen på arbetsplatsen, såväl i Sverige som i världen. Vi står upp för varje lärares rätt att organisera sig i starka, oberoende och demokratiska fackliga organisationer. 

Här i Sverige har Covid-19 samt skolan som kommunal budgetregulator inneburit extra stora utmaningar för skola och fritidshem. Vi lärare har varit fantastiskt bra på att anpassa oss men det har också ett pris. Vi måste kunna rekrytera och behålla lärare i yrket med adekvata lönenivåer och rimlig löneutveckling. Vi måste ha tid för undervisning samt återhämtning men också för möten som stärker demokratin och verksamhetsutvecklingen på arbetsplatsen. 

Vi i Lärarförbundet Motala behöver balans mellan krav, uppdrag och förutsättningar samt en lönenivå i paritet med andra jämförbara yrken. Vi uppmanar kommunens politiker att möta oss i detta.