Personer med sÀrskilda behov mÄste fÄ jÀmlik sjukvÄrd

Dags för jÀmlik sjukvÄrd för barn och vuxna med sÀrskilda behov!

"Jag pÄstÄr att detta bemötande Àr problemet och att sjukvÄrdspersonalen behöver fortbilda sig omgÄende" skriver insÀndarskribenten.

"Jag pÄstÄr att detta bemötande Àr problemet och att sjukvÄrdspersonalen behöver fortbilda sig omgÄende" skriver insÀndarskribenten.

Foto: Sofia Axelsson

InsÀndare2021-05-27 15:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag Ă€r en mamma till en pojke med intellektuell funktionsnedsĂ€ttning, som vill uppmana er att vara uppmĂ€rksamma pĂ„ att alla har rĂ€tt till lika sjukvĂ„rd! Bemötandet av sjukvĂ„rden Ă€r inte anpassad till barn och vuxna mĂ€nniskor med intellektuell funktionsnedsĂ€ttning. 

Enligt lagen som stiftades efter 1960 (omsorgslagen 1967 och 1986, LSS 1993) ska mÀnniskor med intellektuell funktionsnedsÀttning genom anpassade stödinsatser ha rÀtt att delta i samhÀllslivet.

Som jag skrev ovan skulle jag vilja uppmÀrksamma problemet med bemötandet av patienter med intellektuell funktionsnedsÀttning i sjukvÄrden. SÀrskilt pÄ akuta avdelningar har personalen inte tillrÀcklig kunskap att bemöta patienten utifrÄn varje patients förutsÀttningar och behov, genom att anpassa undersökning efter individens sÀrskilda behov. Okunnigheten hos sjukvÄrdspersonalen av bemötande av mÀnniskor med intellektuell funktionsnedsÀttning Àr förödande stor.

 

Jag pÄstÄr att detta bemötande Àr problemet och att sjukvÄrdspersonalen behöver fortbilda sig omgÄende. AlltsÄ dessa situationer krÀver att sjukvÄrdspersonal har kunskap kring funktionshindret utvecklingsstörning för att kunna ge ett gott bemötande.

Vi som samhÀlle borde lyfta upp problemet för att bÄde röster frÄn anhöriga och mÀnniskor med intellektuell funktionsnedsÀttning ska bli uppmÀrksammade av ansvariga för sjukvÄrdpersonal. Vi mÄste underlÀtta inkludering för dessa mÀnniskor och ge dem samma rÀttigheter pÄ samma villkor som alla andra, eftersom alla har samma rÀttigheter till lika vÄrd och behandling.

 

AlltsÄ vi mÄste anpassa samhÀllet efter individens sÀrskilda behov. Det Àr dags att komma ihÄg att dessa mÀnniskor finns i samhÀllet, dags att ge alla mÀnniskor tillgÄng till sjukvÄrd pÄ lika villkor!