Friskvård för seniorer är orättvist behandlad i Motala

Nu händer det igen! Motala kommun prioriterar bort friskvårdsverksamheten för seniorer.

"För oss som har varit med några år känns beslutet enbart som en upprepning av politikernas tidigare försök att avveckla verksamheten" skriver insändarskribenten.

"För oss som har varit med några år känns beslutet enbart som en upprepning av politikernas tidigare försök att avveckla verksamheten" skriver insändarskribenten.

Foto: Noella Johansson/TT

Insändare2021-11-15 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälsocentret på Samuelsberg ska stängas till årsskiftet enligt ett anslag som satts upp i lokalen. Det som finns kvar för de seniorer som vill träna i kommunens regi är källarlokalen i Gamla Stan. Den är inte alls lämpad för verksamheten. Förutom att den är för trång, saknas där omklädningsrum och duschmöjligheter. Det går heller inte att parkera i anslutning till lokalen.

För oss som har varit med några år känns beslutet enbart som en upprepning av politikernas tidigare försök att avveckla verksamheten, särskilt som ett förslag till ny lokal inte finns. Det började så storstilat för ett antal år sedan med hälsocentret på Solbacken med ändamålsenliga lokaler och tillgång till bassängträning. 

När de lokalerna inte längre var tillgängliga blev det en politisk debatt där partierna hade olika åsikter huruvida det ingick i kommunens grunduppdrag eller ej att erbjuda friskvård. Debatten slutade med att man enades om att träning förebygger framtida hälsoproblem och att hälsocentren därmed var en för kommunen angelägen verksamhet. Hälsocentret på Solbacken skulle återuppstå i nya lokaler.

Under en lång övergångstid fanns enbart hälsocentret i Gamla Stan medan lokalerna på Samuelsberg byggdes om för att passa verksamheten. Lokalen där är rymlig, något som är viktigt i pandemitider, den har omklädningsrum och duschar för både damer och herrar och den är lättillgänglig. Hälsocentret har varit stängt sedan pandemin bröt ut, men öppnade åter i september i år. Beslutet att stänga det igen till årsskiftet behöver en förklaring! Ett så kortsiktigt planerande förtjänar kritik.