Ta ställning för EU:s löntagare

EU måste stärka sitt arbete för ordning och reda på arbetsmarknaden, skriver Johan Andersson (S).

23 maj 2019 05:00

Högerextrema krafter i EU har som mål att attackera löntagares intressen. För oss socialdemokrater är det självklart att stå bakom och driva de grundläggande fackliga fri- och rättigheterna. I valet mellan marknad och människa står Socialdemokraterna på vanligt folks sida. Socialdemokraterna vill ha ett EU som löser problem i människors vardag.

Högerpopulismen är löntagarfientlig. I Europaparlamentet har Sverigedemokraterna gång på gång sagt nej till miljonstöd till uppsagda efter nedskärningar hos Ericsson. Röstat ja till förslag som ökar risken för lönedumpning bland busschaufförer och nej till bättre villkor för alla bemanningsanställda.

EU måste stärka sitt arbete för ordning och reda på arbetsmarknaden. Det är viktigt med bättre regler för en sund arbetsmiljö. Kvinnor och män ska ha lika möjligheter att arbeta utan risk för ohälsa. De som orsakar människor lidande och orättvis behandling ska ta sitt ansvar.

Det är dags att stoppa den fria rörlighetens avarter, göra upp med ohederliga skurkar som sysslar med jobbtrafficking. De högerextrema krafterna hävdar företagens rätt att fortsätta konkurrera med slavliknande löner, usla anställningsvillkor och möjligheten att förneka medborgarna grundläggande sociala trygghet.

Vid varje ekonomisk kris i unionen har de sociala frågorna gjort viktiga framsteg. Nu senast nya, moderna regler för lika lön för lika arbete på samma plats och inte minst en stegvis förbättring av arbetsmiljön. Dessutom skärpta krav mot cancerframkallande ämnen. Något som Sverigedemokraterna röstade nej till.

EU-samarbetet bidrar till fler jobb och starkare ekonomi. Sveriges välstånd är högre tack vare EU-medlemskapet. Det spelar roll vem som har makten i EU. Gå och rösta den 26 maj. Rösta på Socialdemokraterna.

Johan Andersson (S)

riksdagsledamot från Motala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!