Terminsförlängning föga värd om samhällskunskap uteblir

"Alla som arbetar där skall kommunicera på svenska, med andra ord svenska är arbetsspråket, behärskar inte barnen språket och förståelse för ords innebörd lär de vara chanslösa att kunna läsa till en högre utbildning" skriver Jan Andersson (SD).

Debatt 12 oktober 2021 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maths Andersson (L) säger i artikeln den 5 oktober om SD:s motion att införa språkkrav, citat, ”som att slå in öppna dörrar”. Verklighet är en sida, den bild som både socialnämnden och bildningsnämnden vill skapa är att inga problem finns i några områden, varken inom äldrevård eller förskola. 

Jag har läst utlåtandet som avslaget bygger på, en tjänstemanskrift. Att både SN och BN:s ordförande försvarar deras utlåtande är förståeligt, man vill ju inte skapa konflikter. Att som SD tidigt hävdat, med språket påpekade Morgan Johanson (S) redan 2015 och framåt att vi bland annat var främlingsfientliga. Nu erkänner även våran justitieminister (15/9) att språket är en nyckel för att bli svensk medborgare. Språket, samhällskunskap samt att man är ostraffad och kan försörja sig själv, uppfyller man dessa krav kan man efter tre år får man uppehållstillstånd. Även Nyamko Sabuni (L) har yttrat samma sak.

 

Jag har fått många indikationer på att det som sägs i motiveringarna för avslag av vår motion inte stämmer, både från människor som arbetar inom vården och även utbildar undersköterskor. Det finns föräldrar vars barn kommer hem från förskola och använder ord som inte är svenska.

Att det finns ett enormt tyckande, många synpunkter och vidare är det mer eller mindre tabubelagt att prata om invandring, vad man pratar minst om i olika nämnder är hur man skall komma tillrätta med invandringen, ett ämne som skall hållas i skymundan, (visserligen har man skapat gruppen ”social hållbarhet” där även jag sitter, men där är lång väg att gå innan resultat ses). Hur de skall få jobb, bli självförsörjande, bli svenskar, verkar inte ligga i fokus. Många utbildningar sägs kräva godkända betyg i svenska, ja visst, men det handlar inte bara om att prata svenska man måste också förstå innebörden av orden.

 

Nu har tydligen Maths Andersson (L) löst en del av problemen genom att ha förlängt utbildningen med om jag förstår det rätt en termin i svenska, jag förutsätter att det även inkluderar samhällskunskap och är på heltid. Det är ju bra, men låt dem då göra en språktest efter detta, så man ser att de behärskar både språk och ordens betydelse och hur vårt samhälle fungerar, annars är en terminsförlängning föga värd.

Sedan har vi förskolan. Där Sverigedemokraternas krav är, att alla som arbetar där skall kommunicera på svenska, med andra ord svenska är arbetsspråket, behärskar inte barnen språket och förståelse för ords innebörd lär de vara chanslösa att kunna läsa till en högre utbildning.

Detta är ingen ny företeelse detta med förståelse bakom ord, det gäller alla barn. Som barnhemsunge (jag ser likheter med detta och många invandrarbarn, vi fanns, men ingen brydde sig) jag kom till fosterföräldrar vid nio års ålder, svenska pratade jag men det som skapade stora konflikter var att jag inte begrep ords betydelse, hade mycket svårt att uttrycka mig i skrift och det tog många år att komma ifatt och det är precis det vi nu gör med många invandrarbarn.

 

Sverigedemokraterna vill med alla medel se till att de som nu finns här skall få en lika stor chans till utbildning på högre nivåer och därigenom bli självförsörjande. Arbetsmarknaden skriker efter utbildat folk, ett axiom för svensk industri och tillväxt, vi har ju så att säga tagit hit material men vi måste bearbeta det och det är tydligen något som bland annat styrande Alliansen inte förstår, varför? Man får väl inte glömma Reinfeldt (M) som 2014 och tidigare öppnade Sveriges gränser. Att S, MP och V har avvikande mening är svårare att förstå med deras syn på demokrati och lika rätt för alla.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Affärsliv
Motala

Motalaföretaget har livräddning i fokus - nu anställer de fler

Motala

Kathrin Thomas om pensionen: "Om jag får tråkigt så vill jag jobba"

Motalaelever springer för en bättre värld

Skolstängningen: Så tänker Tjällmobor om distansundervisning

Motala

Kritik mot sommarens barnomsorg: "Talar emot sig själva"

Visa fler