Hur tänker egentligen Alliansen i Motala om Platen?

Vad har Alliansen i Motala egentligen för tankar om Bostadsstiftelsen Platen och utredningen om att göra om stiftelsen till ett av kommunens aktiebolag?

Debatt 15 oktober 2021 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att göra om Platen skulle kosta oss motalabor cirka 200 miljoner kronor. Frågan är var man har tänkt ta alla pengar ifrån och varför man vill göra på det sättet. Om Platen måste betala för att bolaget ska göras om kommer det direkt att drabba hyresgästerna. 

För att kunna få ihop så mycket pengar skulle Platen troligtvis behöva sälja många av sina lägenheter till andra bolag, dra ner på kostnader för bolagen eller höja hyrorna. Alla alternativ påverkar så klart oss hyresgäster direkt. Inte ens med de åtgärderna är det troligt att Platen själv kan betala för allt, vilket betyder att kommunen också måste gå in med pengar. Det drabbar då alla Motalas skattebetalare. Dessutom drabbar det oss som redan bor hor Platen dubbelt, eftersom vi måste vara med och betala för båda delarna.

 

Jag vill gärna ha svar från Alliansen, de har än så länge inte presenterat någon konsekvensanalys eller tankar om hur en ombildning skulle påverka hyresgästerna och resten av kommunens skattebetalare.

Hur stora hyreshöjningar kommer hyresgästerna få? Platens hyresgäster påverkas så klart direkt, men andra hyresvärdar brukar även följa Platen och höja hyran lika mycket som dem. Alltså skulle det påverka hyresgäster hos fler hyresvärdar än bara Platen.

 

Platen har under många år hjälpt kommunen att bygga fler bostäder och andra lokaler, som till exempel Bråstorpsskolan och brandstationen. Eftersom Platen är en stiftelse har de kunnat använda sina pengar för att bygga mer, istället för att tvingas betala stora delar av det till kommunen när det blir tunt i kommunkassan. Hur har man tänkt lösa bostadsförsörjningen i Motala om man inte längre har ett bolag som kan bygga lika mycket på grund av sämre ekonomi? Det är trots allt kommunens ansvar enligt lag att säkerställa bostadsförsörjningen.

Förslaget om att göra om Platen från en stiftelse till ett aktiebolag är illa genomtänkt och det verkar saknas både ett verkligt syfte och en verklighetsbaserad konsekvensanalys.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa