Skolan måste få vara en arbetsplats utan hot och våld

Hälften av lärarna i förskoleklass, fritidshem och årskurserna 1-6 har utsatts för fysiskt våld av elever och sju av tio har utsatts för hotfulla situationer. Det visar Lärarförbundets nya rapport ”Håll käften kärring”.

Insändare 3 december 2021 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drygt 1 000 lärare har svarat på undersökningen och vittnesmålen är starka. Tyvärr är det inte heller ovanligt att vårdnadshavare beter sig illa mot lärare. Även på högstadiet och gymnasiet är hot och våld oroväckande vanligt, enligt en tidigare undersökning av Lärarförbundet.

Hot och våld förekommer i alla typer av skolor, över hela Sverige, oavsett hur elevsammansättningen ser ut. Det går ut över alla, läraren och klasskamraterna, men också de elever som står för stöket och som därmed inte heller får den lärorika och lustfyllda skolgång de har rätt till.

 

En bredd av åtgärder behövs för att trygghet och studiero ska kunna bli verklighet överallt. Men framför allt krävs resurser.

Långt ifrån alla skolor har i dag en tillfredsställande tillgång till speciallärare, specialpedagoger, skolkuratorer, skolpsykologer och andra viktiga kompetenser. Fler legitimerade lärare, mindre gruppstorlekar och ändamålsenliga lokaler är andra viktiga faktorer som måste till.

 

När kommuner skär ned eller inte satsar tillräckligt mycket på skola och utbildning får det konsekvenser. Lärarförbundets slutsats är att staten måste ta över huvudansvaret för skolans finansiering.

Vi i Lärarförbundet Motala kräver en trygg och säker arbetsmiljö för alla lärare, rätt förutsättningar att lyckas med såväl kunskaps som värdegrundsuppdraget och att alla elever ges en ärlig chans.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kommunen ska skicka in ny ansökan: "Vill förstås att vi ska fortsätta"

Så slår pandemin mot Motala kommun: Förskoleavdelningar har fått stänga

De hoppas på bal trots pandemin: "Planen är väl att vi ska kunna hålla en så normal bal som möjligt"

Kommunen fortsätter med begränsningen: "Vi har inte fått några klagomål"

Advokaten David Massi från Motala: "Tror vi lever i en farlig tid där vi pressar fram gränser"

Visa fler