Kyrkan och politik hör inte ihop

Vi Sverigedemokrater tycker att kyrkliga och politiska frÄgor skiljer sig Ät.

"Även internationellt vill vi Ă€ndra kyrkans roll" skriver representanter frĂ„n Sverigedemokraterna.

"Även internationellt vill vi Ă€ndra kyrkans roll" skriver representanter frĂ„n Sverigedemokraterna.

Foto: Lillian Andersson

Debatt2021-09-16 15:45
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Egentligen borde kyrkan styras av teologer istĂ€llet för politiker. Men tyvĂ€rr har kyrkan till en del reducerats till en vĂ€nsterliberal opinionsbildare för frĂ„gor som inte överhuvudtaget har med religion att göra. Kyrkan har haft en viktig roll historiskt i vĂ„rt land och verkat som en sammanhĂ„llande kraft i vĂ„tt och torrt. 

NÀrvaron vid livets början och slut, liksom vid vÄra högtider har borgat för en given plats i vÄr tillvaro. Kyrkan Àr en del Àven i vardagen och arrangerar ideell kultur- och musikverksamhet plus andra verksamheter. Om en medmÀnniska behöver stöd finns oftast prÀsten eller annan kyrklig medarbetare tillgÀnglig som lyssnar och ger rÄd. Kyrkan Àr ocksÄ en plats för stillhet och eftertanke under dagtid för den som behöver en paus.

Naturligtvis finns den kristna tron nÀrvarande Àven om dess betydelse minskat för den enskilde efter hand som vÄrt samhÀlle förÀndrats. Kristendomen har dock haft en enorm betydelse för den sociala utvecklingen i Sverige och bidragit till sammanhÄllning i svÄra tider och avskaffande av primitiva sedvanor.

Sverigedemokraterna har en önskan att denna ordning och funktion fĂ„r bestĂ„ och dĂ€rför ser vi med oro och motvilja pĂ„ den politisering av kyrkan som tyvĂ€rr pĂ„gĂ„r. Ser man exempelvis pĂ„ socialdemokraternas annonser i media inför kyrkovalet handlar dessa ofta om klimatfrĂ„gor och hbtqfrĂ„gor. Dessa Ă€mnen Ă€r omdiskuterade och absolut inte inkluderande dĂ„ de som Ă€r drivande har en slagsida Ă„t vĂ€nster. S hĂ„ller hĂ€r pĂ„ att kidnappa kristendomen för att anvĂ€nda den som slagtrĂ€ för att fĂ„ igenom sin egen politiska agenda. Vi menar att denna ”utveckling” Ă€r förkastlig och engagerar oss dĂ€rför i valet för att erbjuda ett alternativ till den extremism som kommer frĂ„n vĂ€nster.

En röst pÄ Sverigedemokraterna i kyrkovalet Àr följaktligen en röst för att vÀnda utvecklingen mot nÄgot bÀttre och mer inkluderande.

Även internationellt vill vi Ă€ndra kyrkans roll. Svenska Kyrkan kan göra mer för förföljda kristna runt om i vĂ€rlden. I Mellanöstern Ă€r Israel den enda trygga platsen för kristna trosbekĂ€nnare. I den muslimska vĂ€rlden Ă€r det vĂ€ldigt riskfyllt att bekĂ€nna sig till den kristna tron. Detta vill vi uppmĂ€rksamma och motarbeta. Höga företrĂ€dare för svenska kyrkan har ofta tagit parti för Palestina mot Israel vilket vi menar Ă€r felaktigt och otacksamt mot Israel. Landet stĂ„r upp för alla mĂ€nniskors lika vĂ€rde inklusive kvinnor och hbtq-personer som vĂ€nstermĂ€nniskor sĂ€ger sig vĂ€rna om.

VÄra företrÀdare i Motala och Borenbergs församlingar vÀrnar den lokala verksamheten rörande musik och körsÄng, öppna förskolan, studiecirklar för barn och unga rörande kristna frÄgor, samt naturligtvis uppmÀrksammande av vÄra traditionella högtider.

Alla Àr vÀlkomna till vÄr kyrka.

Borensbergs pastorat 
Jan Andersson (SD)
Tini van der Poll Andersson (SD)
Gerd Holmertz Strange (SD)

Motala pastorat
Thomas Jedler (SD)
Björn Skjören (SD)
Nils-Eric DĂ„lse (SD)

Sture Egberth (S), kandidat till kyrkofullmÀktige svarar pÄ debattinlÀgget hÀr; "Vi borde ha kommit lÀngre Är 2021"