Koalitionen tar inte köerna till BUP på allvar

"Inte med ett enda ord nämner de högst ansvariga för vården i Östergötland de barn och unga som det här gäller, som i detta nu väntar på sin vård hos BUP. Det menar vi är svagt" skriver representanter från M och KD.

"De hävdar att de gör det och det hänvisas till, som så ofta när det gäller koalitionen, att arbete pågår" skriver debattskribenterna.

"De hävdar att de gör det och det hänvisas till, som så ofta när det gäller koalitionen, att arbete pågår" skriver debattskribenterna.

Foto: Magnus Andersson/arkiv

Debatt2021-09-18 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledande företrädare för Koalition för Östergötland skriver (MVT 13/9) att de har svårt att ta Moderaterna och Kristdemokraterna på allvar när vi kräver åtgärder för att korta väntetiderna till BUP. 

Det är såklart tråkigt – och kanske också en smula arrogant – att de inte tar oss på allvar. Men det kan vi ändå leva med, koalitionens syn på oppositionens arbete är faktiskt inte alls det viktiga i sammanhanget. Den viktiga frågan är huruvida S-ledningen överhuvudtaget tar väntetiderna till BUP på allvar? 

De hävdar att de gör det och det hänvisas till, som så ofta när det gäller koalitionen, att arbete pågår. Men det blir mest tomma ord. Inte med ett enda ord nämner de högst ansvariga för vården i Östergötland de barn och unga som det här gäller, som i detta nu väntar på sin vård hos BUP. Det menar vi är svagt. 

Vi tycker att 6-åringen med allvarliga bråk och konflikter i familjen förtjänar svar. Att 15-åringen som lider av ångest och depression förtjänar svar. Att 9-åringen som väntar på utredning och behandling för ADHD förtjänar svar. Och att 17- åringen med självskadebeteende förtjänar svar. 

Region Östergötland placerar sig i bottenskiktet i Sverige när det gäller väntetider till BUP, det kan inte koalitionens företrädare vifta bort hur mycket de än försöker. Vi kommer fortsätta att arbeta för att Östergötlands barn och unga får den vård de har rätt till. Oavsett hur obekväma vi må vara för de styrande partierna.