Förlossningsvården kräver omfattande insatser

Vi måste också skapa fler vårdplatser och introducera nya arbetssätt. Då är en barnmorskeledd förlossningsavdelning vid något av våra sjukhus en viktig del i denna lösning, skriver debattören.

Vänsterpartiet ser gärna satsningar på högre löner för barnmorskorna men det är inte det som är den enda lösningen, skriver debattören.

Vänsterpartiet ser gärna satsningar på högre löner för barnmorskorna men det är inte det som är den enda lösningen, skriver debattören.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Debatt2022-03-16 15:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vänsterpartiets förslag är dåligt underbyggt" (15/3):

I ett ganska svårförståeligt debattinlägg försöker Britta Gollvik på något sätt påstå att Vänsterpartiets förslag om att öppna ytterligare en förlossningsavdelning i Östergötland är dåligt underbyggt. Detta utan att själv på något sätt själv underbygga sina påståenden med annat än små anekdoter från förlossningsvården för mer än 20 år sedan. 

Likaså framför Gollvik en rad direkt felaktigheter i artikeln som till exempel att Vänsterpartiet föreslagit att denna klinik skulle ligga i Motala. Det har vi inte tagit ställning till utan det är någonting som behöver utredas.

Det är också väldigt uppenbart att artikelförfattaren inte riktigt har en verklighetsuppfattning om hur situationen ser ut på landets förlossningsavdelningar i dag. Vänsterpartiet ser gärna satsningar på högre löner för barnmorskorna men det är inte det som är den enda lösningen. Vi måste också skapa fler vårdplatser och introducera nya arbetssätt. Då är en barnmorskeledd förlossningsavdelning vid något av våra sjukhus en viktig del i denna lösning.

Internationella erfarenheter från exempelvis Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, England och Australien visar att barnmorskeledda kliniker fungerar mycket väl. Kvinnor som fött barn vid barnmorskeledda kliniker är inte bara mer nöjda med sin förlossningsupplevelse, det leder också till färre komplikationer i form av exempelvis bristningar och patientsäkerheten är hög, visar forskningen.
Gollvik påstår också att förslaget skulle sakna stöd bland till exempel barnmorskorna. Ett påstående som också saknar grund. Stödet bland barnmorskorna för denna typ av verksamhet är mycket stort. En vetenskaplig uppsats vid Umeå Universitet från 2019 visar på att över 90 procent av barnmorskorna menar att man ser ett behov av barnmorskeledda förlossningar i Sverige. 80 procent av barnmorskorna säger att de gärna skulle vilja jobba inom en sådan verksamhet. Detta är också något som Vårdförbundet driver på nationell nivå. 

Vi behöver en rejäl diskussion om hur vi ska utveckla och förbättra förlossningsvården i Sverige. Det behövs stora och omfattande insatser för att kunna göra detta. Tyvärr bidrar inte Gollvik med någonting annat än felaktigheter och svagt underbyggda påståenden med sitt debattinlägg.