Belysning saknas på gång- och cykelbanor i Motala

Motala ska vara en cykelstad och främja att vi ska gå eller cykla till våra jobb och aktiviteter, istället för att ta bilen. Men kommunen har nog missat hur mörkt och kusligt de kan vara under höst och vinter i vårt land, skriver insändarskribenten.

Motala 13 september 2021 07:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag behöver verkligen ställa frågan både offentligt och till de beslutande stadsplanerarna: hur har man tänkt kring den bristfälliga belysning som råder kring gång/cykelvägar i vår stad?

 

Motala ska vara en cykelstad och främja att vi ska gå eller cykla till våra jobb och aktiviteter, istället för att ta bilen. Men kommunen har nog missat hur mörkt och kusligt de kan vara under höst och vinter i vårt land. 

 

Jag är ganska ny i gamet med att cykla till det mesta jag gör, men har funnit det fantastiskt smidigt och skönt. Men jag har också upptäckt att vi saknar belysning på många av våra gång- och cykelbanor i Motala.

 

Jag jobbar ibland kväll och ska cykla hem efter kl 21. Då är de riktigt mörkt och obehagligt. Det är otryggt utifrån flera aspekter. Dels att man faktiskt inte ser om något ligger på vägen framför en, såsom sten och smågrus, eller att de är något hål eller liknande i asfalten som gör att man faktiskt kan ramla och göra sig riktigt illa. Men också ur en annan trygghetsaspekt, nämligen att man heller inte ser om någon står och lurar i mörkret eller om någon råkat ut för något och behöver hjälp. 

 

Jag har förstås påtalat detta som en synpunkt på kommunens app "felanmälan" och ärendet har behandlats klart med svaret "Just nu finns det inga planer på att belysa mer cykelbanor men vi tar tacksamt emot alla synpunkter och förslag. Vi tar med detta till kommande förbättringar.".

 

Man har ganska lite påverkan som kommuninvånare känner jag, eftersom svaret från kommunen kom så snabbt som redan två timmar efter min inskickade synpunkt. Har man redan hunnit ta upp det, undersöka hur de ser ut nu och hur möjligheterna till att förbättra det ser ut, på två timmar?


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Rivningen av Motalabadet är igång – så lång tid tar det

"Det kommer bli en inskolning i det vanliga livet igen"

Jobbet på Östermalmsgatan: "Kändes som en avgrund"

Sista rycket på Motalas gator - det återstår

Träd över väg hindrade trafiken

Visa fler