Oförståelse inför nya skolskjutsregler

Rickard Staafs barn har i dag skolskjuts till Dansäterskolan i Borensberg. I höst är det slut med det trots att Dansäter ligger en kilometer närmare familjens hem än Bergvallaskolan dit de tillhör.

En striktare tolkning av lagen gör att barn som tidigare beviljats skolskjuts inte längre kommer att ha rätt till det.

En striktare tolkning av lagen gör att barn som tidigare beviljats skolskjuts inte längre kommer att ha rätt till det.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Borensberg2017-06-02 10:17

Tidningen har tidigare skrivit om de nya direktiven för skolskjutsar på grund av en striktare tolkning av lagen och en ökad rättvisa. Men någon rättvisa i detta upplever inte familjerna som drabbas och som inom kort måste överväga om de själva ska skjutsa sina barn eller – byta skola till hösten.

Rickard Staaf som har tre barn bor mellan Borensberg och Motala. Han säger att familjen inte fick några indikationer på att skolskjutsen skulle komma att dras in när familjen valde Dansäterskolan till två av barnen som i dag går i tvåan och i femman. Han säger också att samordningen av skolskjutsen fungerat utmärkt och hänvisar till Skollagstiftningen där det står att kommunen ska anordna skolskjuts i de fall det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter.

Avståndet mellan Dansäterskolan och Bergvallaskolan är 900 meter. Samtidigt bor familjen närmare just Dansäterskolan. Därför kan Rickard inte förstå hur Motala kommun nu hänvisar till organisatoriska och ekonomiska svårigheter.

– Jag förstår inte att det kan bli dyrare att skjutsa barnen en kortare sträcka, säger han.

Rickard Staaf poängterar också att det fria skolvalet inte gäller om man bor på landet, trots att de båda skolorna är kommunala verksamheter. Han har därför överklagat beslutet om indragen skolskjuts till förvaltningsrätten i Linköping.

Enligt skolskjutssamordnare Malin Forsberg är situationen komplex och hon säger att alla inte ser hela bilden av skolskjutssamordningen framför sig. Hon säger att innan kommunen tog över samordningen låg ansvaret på rektorerna på respektive skolor. Men där gjordes olika bedömningar av vilka som hade rätt till skjuts vilket innebar att vissa barn beviljades plats trots att de egentligen inte hade rätt till det. I den nya samordningen efterföljs likställighetsprincipen som innebär att alla i kommunen behandlas lika. Det är den effekten som nu plötsligt blir tydlig. Enligt Malin Forsberg finns det inte längre några marginaler, inte en meter, om man väljer en annan skola än den man tillhör.

Det är Östgötatrafiken som planerar höstens turer och i nuläget är avsikten att inte köra till Dansäter dagligen. Endast barn med särskilda skäl eller som har ett växelvis boende kommer att beviljas skjuts dit, enligt henne.

– Jag kan förstå att det här ställer folks liv på ända men lagen ska vara lika för alla, poängterar hon.

Ytterligare en familj i Borensbergstrakten har haft synpunkter på att de åtminstone borde ha fått signaler om att skolskjutsen kan komma att dras in om de väljer en annan skola än den de tillhör. Men så fungerar det inte.

– Man ansöker om skolskjuts ett läsår i taget. Förutsättningarna kan därefter förändras på grund av exempelvis inflyttning eller utflyttning, säger Malin Forsberg.

Tidningen har också fått frågan hur stora ekonomiska vinster som görs av att dra in körningar till Dansäterskolan som ligger 900 meter ifrån Bergvalla. Den kalkylen ligger inte på hennes bord. Men hon medger att det förstås finns en ekonomisk aspekt på att i slutändan kunna spara pengar på de indragna turerna.

Fotnot: Inför hösten har 47 barn av cirka 600 i Motala kommun fått avslag på ansökan om skolskjuts. Tolv av dessa går i dag på Dansäterskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!