Flera förlorar skolskjuts

Striktare tolkning av lagen gör att kommunen drar in skolskjutsen för ett antal grundskoleelever. Ökad rättvisa är motiveringen, men beslutet har väckt reaktioner.

Striktare. Kommunen har sett över hanteringen av skolsjutsbeslut.

Striktare. Kommunen har sett över hanteringen av skolsjutsbeslut.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Motala2017-05-23 09:00

LÄS OCKSÅ: I höst blir Isabell utan skolskjuts


Enligt lag har kommunen skyldighet att ordna kostnadsfri skolskjuts för barn som bor alltför långt ifrån sin skola eller där trafikförhållandena är sådana att det behövs. Kommunen behöver dock bara ordna skolskjuts till den skola där eleverna placerats vilket innebär att familjer som väljer andra skolor till sina barn inte har rätt till skolskjuts. I flera fall i Motala har dock familjer i sådana fall ändå fått resan beviljad av den valda skolan.

Men nu är det slut på det. Kommunen har tillsatt en skolskjutssamordnare som numera handlägger alla ansökningar.

– Det här har inte funnits samordnat innan, men nu ska jag bedöma alla ansökningar. Tidigare har vissa varit generösa och andra har inte varit det, men i år ska alla behandlas lika utifrån de riktlinjer och lagar som finns, säger samordnare Malin Forsberg.

Hon konstaterar att detta innebär att ett flertal familjer fått avslag på sina ansökningar om skolskjuts till hösten på grund av den striktare regeltillämpningen. För dem innebär det nya beslutet att de antingen måste byta skola till den som kommunen placerat på och, om de har rätt till det utifrån avstånden, få skolskjuts dit eller att föräldrarna själva ordnar så att deras barn kan komma till skolan.

– Jag förstår att det här innebär stora förändringar i deras liv, men samtidigt är det så att de fått skolskjuts tidigare utan att de haft rätt till det. Likabehandlingsprincipen väger tungt och tidigare har det inte varit rättvist, säger Malin Forsberg och fortsätter:

– Vi har rätt att avslå ansökningar om det finns ekonomiska eller organisatoriska svårigheter att erbjuda skolskjuts till en annan skola är placeringsskolan. I praktiken innebär det att skjuts som skulle kosta mer än noll kronor mer eller som är mer än noll meter längre än till placeringsskolan kan få avslag. Där är det en mängd faktorer som påverkar.

Ett antal personer har reagerat på besluten och hört av sig. Tre familjer har redan överklagat kommunens beslut.

– Jag förstår att de reagerar, men de har ofta inte hela bilden. Samtidigt har det ju varit en bonus att de har fått skolskjuts så här länge. Men visst förstår vi att människor kan bli förtvivlade eftersom det här påverkar väldigt mycket, säger Malin Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!