Tappet: Största utflyttningen på 20 år

Vadstena har inte haft så här lite invånare på 20 år. "Det är ett starkt trendbrott, ett negativt sådant", säger Bengt-O Petersson (K).

I Vadstena minskade invånarantalet förra året med 86 personer. Det visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Under 2019 flyttade det in 455 personer till kommunen, men samtidigt flyttade 485 personer ut. Det är det högsta antalet utflyttade på 20 år.

– Det är ett starkt trendbrott, ett negativt sådant, säger Bengt-O Petersson (K).

Totalt hade Vadstena kommun vid årsskiftet 240 invånare färre än år 2000, vilket är så långt tillbaka som SCB:s statistik går.

 

När det gäller inflyttade var det 110 personer färre som flyttade till Vadstena kommun 2019 än det var 2018.

– Man undrar ju vad som kommer att hända under 2020 när det inte kommer att finnas några inflyttningsklara bostäder annat än några villor, säger han.

Enligt honom skulle det behövas ett helhetsgrepp om bostadsbyggandet.

– Man måste tillgodose alla kategorier som vill hitta lämpliga bostäder i Vadstena, säger han.

Han anser att kommunen skulle ha detaljplanerat för nya villatomter ute i Tycklingeområdet för att ha tomter att erbjuda då de flesta ute på Drottningmarken redan köpts. Dessutom menar han att det är olyckligt att turerna kring byggandet av trygghetsboendet på Kalkhagsvägen tog så lång tid innan det togs beslut om att Vadstena Fastighets AB (VFAB) skulle bygga.

– Det blev en fördröjning på ett och ett halvt år, säger han.

 

Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) vill se minskningen i invånarantal som en dipp som kan förklaras med att fler avled än föddes under året samt att många unga väljer att utbilda sig på annan ort.

– Vi hoppas att de väljer att flytta hem till kommunen senare i livet, kanske med familj, säger han.

Han hänvisar till den politiska ambitionen att ha en bra skola, att arbetsmarknaden efterfrågar arbetskraft inom olika områden samt att bostäder inom olika boendeformer byggs.

– Det byggs för fullt på Drottningmarken och Kalkhagsvägen. Detaljplanerna för HSB och Bovieran är klara så vi hoppas att byggstart kommer snart, säger han.

När det gäller bristen på tillgängliga villatomter svarar Peter Karlsson:

– Det har varit en glädjande stor efterfrågan på villatomter. Det finns en beredskap att även släppa flera på den sydvästra delen av Drottningmarken om behovet uppstår.

Dessutom påpekar han att planarbete för Birgittaområdet och Tycklingeområdet ska påbörjas. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa