Ny offsideregel inte aktuell till EM-slutspelet

Tidigare Arsenaltränaren Arsène Wenger vill ändra på offsideregeln.

Men regelorganet Ifab säger att det inte kommer att ske till sommarens EM-slutspel.

Sedan videodomarsystemet VAR gjorde inträde på den internationella fotbollsscenen 2018 har rubrikerna varit många. Det senaste året har mycket handlat om offsidesituationer i Premier League och Champions League där spelare ibland har dömts bort med minsta möjliga millimeter.

Under onsdagen meddelade Arsène Wenger, som är det internationella fotbollsförbundet Fifas globala utvecklingschef, att han vill ha en förändring av offsideregeln.

"Domslut om millimeter"

Enligt brittiska medier föreslår Wenger att en offensiv spelare inte ska dömas offside om åtminstone en del av kroppen, som kan göra ett regelrätt mål, är i linje eller på rätt sida om försvarande spelare.

Du ska inte dömas offside om en del av din kropp som får göra mål är i linje med den sista försvararen. Även om andra delar av den attackerande spelaren är före, säger Wenger.
Det skulle lösa allt. Vi skulle inte längre ha domslut om millimeter och hårsmånar av spelare som är offside.

Ny regel till EM?

Arsène Wenger säger att förändring av offsideregeln ska föreslås till Fifas regelorgan Ifabs årsmöte i Belfast, Nordirland, den 29 februari.

Men enligt Ifabs generalsekreterare Lukas Brud är det i dagsläget inte aktuellt med någon ändring.

Det kommer inte att bli någon regeländring gällade offside under den här månadens generalmöte, säger han till Sky Sports.
Mötet blir ett fint tillfälle att diskutera offsideregeln men alla ändringar kommer att ske först efter ytterligare dialog under de kommande månaderna.

Därmed kommer en eventuell ändring inte vara aktuell till sommarens EM-slutspel som inleds med premiärmatchen Turkiet–Italien i Rom den 12 juni.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en motsatt betydelse kring vad Wenger menar, i första meningen efter första mellanrubriken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa