"Jättepinsamt" dejtande i ny SVT-serie

Hon är en passionerad kock och frånskild småbarnsmamma – som försöker få in dejtande i livspusslet. Nya dramaserien "Dejta" följer Ellas jakt på kärlek.

Det finns väldigt mycket att relatera till, säger Maria Sundbom Lörelius i huvudrollen.

Hur får man in kärleken i ekvationen med tonåringar, egen firma och förskolebarn? SVT:s nya serie handlar om Ella, som lever skild sedan ett par år. Vännerna tjatar på henne att börja dejta. Och när hennes exman träffar en yngre tjej med störande hälsosam framtoning blir det puffen hon behöver.

Det handlar om en kvinna i 40-årsåldern som inte är perfekt, och det är så skönt för hon är inte färdig med någonting. Ibland när kvinnor i den åldern skildras är allt så klart, de har barn, man och karriär, säger Maria Sundbom Lörelius, som spelar huvudrollen.

"Jättepinsamt"

Sundbom Lörelius, känd från bland annat "Störst av allt" och "Innan vi dör", gestaltar hur Ella ger sig ut i nätdejtandets djungel. Avsnitten inleds med presentationen av en man och hur hans profil på en dejtingsajt ser ut. Efter lång tvekan provar Ella att registrera en profil, vilket leder till en rad äventyr och flera komprometterande situationer.

Det var jättepinsamt många gånger. Men vi hade en oerhört trygg inspelning och arbetsplats, säger Maria Sundbom Lörelius, som var tvungen att gräva fram fnisset och pirret för att gestalta scenerna.
Det var både roligt och svårt att ta fram det där bubblet, säger hon.

Men trots den lekfulla stämningen uppskattar hon att serien, med manus av Sara Kadefors, tar upp fler frågeställningar än jakten på kärlek. Det handlar också om vänskap, och om tonåringens kamp med att acceptera mammans nya liv.

Det är härligt att serien visar så många tillkortakommanden. Man gör mycket rätt hela tiden och sedan blir det ändå så fel, säger hon och menar att det inte bara handlar om att Ella själv vill må bra.
Det är en gemenskap, och Ella försöker hela tiden få med alla på tåget.

Icke-dömande attityd

Situationerna med de olika männen är något skruvade. Deras riktiga jag stämmer inte alltid så bra med den profil de väljer att presentera. Och trots att scenerna med männen är tillspetsade ligger det något i skildringen av glappet mellan person och yta, menar Sundbom Lörelius. Att ingen är perfekt – inte Ella heller – är också något hon gillar med serien.

Man kan kanske känna sig lite peppad av den, få lite mod och lite icke-dömande attityd till sig själv.

Till syvende och sist är sökandet efter kärlek något hon tror att vi alla ägnar oss åt – oavsett ålder.

Första avsnittet av "Dejta" sänds den 24 februari i SVT.

Rättat: I en tidigare version av texten var datumet för sändningsstarten felaktigt, och två namn i bildtexterna var ofullständiga.

Fakta: "Dejta"

Premiär på SVT 24 februari. "Dejta" sänds i åtta avsnitt.

Manus: Sara Kadefors. Regi: Jens Sjögren och Rojda Sekersöz.

Skådespelare: Jens Sjögren, Nova Waldfogel, Klara Zimmergren, Peshang Rad, Maria Sundbom Lörelius och Bahareh Razekh.

"Dejta" är fritt baserad på den finska tv-serien "Klikkaa mua", skapad av Johanna Vuoksenmaa och Dionysos Films.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa