Holmberg om landslaget: "Blev lite ställd"

Fem IFK-spelare rivstartar 2019 med landslagsturnén till Qatar. "Jag blev nästan lite ställd när jag blev uttagen", säger Kalle Holmberg.

Succémålvakten Isak Pettersson gör debut i de här sammanhangen medan kvartetten Kalle Holmberg (2), Filip Dagerstål (1), Alexander Fransson (6) och Simon Thern (2) har ett par A-landskamper bakom sig i alla fall.

Den traditionella januariturnén till fjärran länder är främst för spelare i de nordiska ligorna och en slags inventering för framtiden.

Men alla siktar självklart på en bofast plats i det riktiga A-landslaget framöver, där i alla fall Fransson har känt på hetluften lite mer.

– Klart man vill dit. Det är bara att försöka göra bra ifrån sig när man är där nu. Sen är det som alltid, att man får fokusera på klubblaget och inte tänka för mycket på det. Om de har möjlighet att välja spelare från utlandet går väl oftast de före men allsvenskan håller hög klass också, säger Kalle Holmberg inför resan till värmen den 3 januari.

Säsongen 2017 blev han delad skyttekung i allsvenskan och kändes rätt självskriven att få följa med på landslagsturnén förra januari. 2018 gick det lite trögare för Holmberg men det räckte ändå till en biljett den här gången också.

– Jag ska inte säga att jag blev chockad när jag blev uttagen, men lite ställd ändå. Det var inget jag tänkte skulle komma. Men det är jättekul så klart, konstaterar han.

Du blev bättre och bättre under året?

– Ja, jag håller med. Våren var sisådär men jag kom igång på hösten. Jag fick spela mycket och det rullade på, säger Holmberg som slutade på nio allsvenska mål.

Förutom de fem IFK-spelarna finns även den före detta IFK-trion Mujo Tankovic, Kristoffer Olsson och Tesfaldet Tekie med på lägret. Plus Janne Andersson och övriga i ledarstaben med anknytning till Östgötaporten.

Kalle Holmberg behöver inte känna sig som en främling i Qatar med andra ord.

– Det var nog mer en trygghet förra året, att det var så många från laget även då. Nu har man ju träffat de andra också och har mött dem i allsvenskan och så, resonerar han.

Fem från IFK ändå, det säger en del?

– Ja, jag tycker det är ganska bra. Vi slutade högt i tabellen och spelar bra fotboll. De som har kommit med är värda att vara där.

Det blev två veckors ledighet efter den allsvenska andraplatsen och sen var Kalle Holmberg igång med försäsongsträningen.

– Jag har mest varit i Örebro. Kört mycket löpning på löpbandet och i gymmet, plus en del padel. Den här veckan blev det också två fotbollspass med oss som ska iväg med landslaget. Men vi var flera än så. Telo och "Totte" var också med, plus lite juniorer.

Och nu väntar alla bara på att Totte Nyman ska presenteras.

– Exakt, haha. Jag vet inte mer än så men vi hoppas på det.

Det var en hygglig hint när han var med i IFK:s "lucka" på julafton.

– Jo, jag såg det.

På lägret ska Sverige möta Finland den 8 januari och Island den 11 januari. Kalle Holmberg har ett blågult målsnitt på 0,5 att försöka leva upp till.

– Skrabb är ju med i Finlands lag och kanske att "Gudi" spelar med Island också, säger han om ytterligare två IFK-spelare på landslagsuppdrag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa