Arbetet med att bygga om Dunteberget till en cykelarena är i full gång när vi träffar Vätternrundans arrangemangschef Sven Montelius. Den andra upplagan av Vättern bike games är bara tre dagar bort och han konstaterar att den största förändringen mot i fjol varken har med banan eller sporterna att göra.

– Den största korrigeringen som vi har gjort är att vi har lagt det tidigare i år. Nu ligger det bättre i tiden både för deltagarna och oss. Nu blir det en bra avslutning på säsongen för många av åkarna, säger Montelius.

Det är dock en hel del nyheter när den andra upplagan av tävlingen körs på lördag. Nu har både slopestyle och trial SM-status och dessutom tillkommer en helt ny gren jämfört med i fjol.

Artikelbild

| Inspirera fler till att börja cykla är Vättern bike games och Sven Montelius mål.

Nämligen halfpipe BMX vars bana kommer byggas upp vid folkracebanans startplatta.

– Det är en ganska ny gren som kommer in på OS-programmet 2020 och där kommer svensken Jacob Nedler som satsar mot OS vara med, säger Montelius.

Den mest spektakulära grenen är kanske ändå slopestyle där Sverige har ett antal åkare med i världstoppen. Där kommer åkarna använda samma bana som i fjol och för att säkerställa att den uppfyller åkarnas krav så var fjolårstvåan Martin Söderström på plats i Motala tidigare i veckan.

– Det är häftigt att ha en världsstjärna som kavlar upp ärmarna och tar tag i en spade. De är ju så himla glada att det är någon som tagit tag i det och uppmärksammar deras sport. Ute i världen är de ju superstjärnor de här killarna. Men här hemma i Sverige är de inte lika kända, säger Montelius.

Vätternrundans ambition är dock inte bara att ge dagens stjärnor en arena att visa upp sig. De vill också inspirera nästa generations cyklister.

– Vårt mål är ju att skapa ett intresse för cykling. Vilken sort är inte viktigt. Barn börjar ju inte med landsvägscykling utan de börjar med BMX eller något liknande. Det här blir ju väldigt publikt. Vi vill ju skapa en arena där barn vill vara. Vi hade många ungar som hängde här hela dagen i fjol och bara cyklade med ett stort leende. När man ser det så är det värt allt slit vi lägger ner, säger Montelius.

Utöver de tre redan nämnda tävlingar körs också en åttatimmars lagtävling under Vättern bike games. Där finns det fortfarande plats för fler lag.

– Där vill vi ta emot fler. Den tävlingen är anpassad för att motionärer ska kunna vara med. Visst, banan är utmanande för eliten men det är inga problem för motionärer att vara med. Vi vill ju sänka trösklarna och få fler att cykla, säger Montelius.