Väster storsatsar - heltidskines klar

Västers BTK storsatsar inför seriesäsongen. Heltidsproffs från Kina ska hjälpa klubben, i träning, för ungdomar och mot Tokyo.

Västers BTK gör någonting som Motalaklubben aldrig har gjort förut, värvar in en kinesisk spelare på heltid i vinter. Ordföranden Daniel Ellermann säger att värvningen av Zhu Haixiao är en satsning både för seriespelet och för Paralympics nästa år.

Västers BTK gör någonting som Motalaklubben aldrig har gjort förut, värvar in en kinesisk spelare på heltid i vinter. Ordföranden Daniel Ellermann säger att värvningen av Zhu Haixiao är en satsning både för seriespelet och för Paralympics nästa år.

Foto: Jens Bollius

Bordtennis2019-10-12 07:00

– Vi ser ett ökat intresse från sponsorer och det känns bra att kunna göra det här, att ha en spelare som är här hela tiden, säger Västers BTK:s tränare och ordförande Daniel Ellermann.

Det är 21-årige Zhu Haixiao som kommer. Han har aldrig varit utanför Kina tidigare. Visum och arbetstillstånd är inte klart än, men det räknar Väster med att det ska bli så att Haixiao kan spela hemmapremiären 16-17 november mot Lyckeby på lördagen och Kvarnby på söndagen.

– Vi har sett honom spela på video och han blir försteman i laget, säger Daniel Ellermann.

Zhu Haixiao blir pingisproffs på heltid i Motala och kommer förutom träning och matcher med herrlaget också att träna ungdomar och sparra damlaget.

– Det betyder mycket att få en så bra spelare att träna med, säger Västers spelare Emil Andersson.

Västers BTK har genom åren haft en rad internationella spelare i laget, utbytesstudenter och andra. Men då har de funnits med kring seriehelger bara. Denna kinesiska satsning är något nytt.

– Vi vill ha någon här som kan träna med övriga laget och träna med våra ungdomar. Det är också ett led i vår satsning inför Paralympics i Tokyo nästa år, säger Daniel Ellermann.

Till helgens premiär, mot Mölndal borta på lördagen och Halmstad B borta på söndagen, hinner dock inte Zhu Haixiao anlända. Men då rycker hans agent in och spelar för Väster, 35-årige Jiang Chang Hong. Han har bott i Sverige i 20 år och tidigare spelat i elitserien med Warta i Göteborg. Han bor också i Göteborg.

Som nyförvärv har Väster även, som Sporten berättat tidigare, spanjoren Marc Duran från Barcelona. En 33-åring som kommer att spela vissa matcher i superettan.

– Han blir en jokerspelare, säger Daniel Ellermann.

Grundtruppen är i övrigt kvar i Motalalaget från ettan förra säsongen: Emil Andersson, Anders Sjöstedt, Daniel Gustafsson, Andreas Johansson, Linus Karlsson och Mathias Johansson. Den sistnämnde kämpar ännu med att komma tillbaka från sin knäskada, men är på gång.

– Vi hoppas att han kan spela i B-laget nu i helgen, säger Ellermann.

Emil Andersson, som i september tog två medaljer på para-EM i Helsingborg, ser fram emot superettan.

– Det handlar som vanligt om att vinna matcher. Vi har en stark grundtrupp och vi har fått in starka nyförvärv. Men det blir nåt helt nytt. Nu är alla lite mer seriösa och vill lite mer. I ettan var det lite mer blandat, säger Emil som själv gett sig tid att bli heltidsproffs fram till Tokyo nästa år. Från bostadsorten Örebro åker han både till Motala och Köping för träning.

Målet i superettan?

– Att ha minst två lag bakom oss och hänga kvar. Helst vill vi komma femma så vi slipper kval också, säger Daniel Ellermann som berättar om mer jobb kring matcharrangemang i vinter.

– Vi kommer att ha ungdomsmatcher i samband med seriespelet och vi vill engagera framför allt våra medlemmar, säger han.

Damlaget i ettan har norska Aida Dahlen, som också tog två para-EM-medaljer för Norge, som nyförvärv. Hon bildar trupp tillsammans med Felicia Szerman, egen Motalaprodukt, Natalie Binglöv, ny från Ljungsbro, och Maria Slycke. Den sistnämnda är med i helgens premiär, men är sedan osäker på vidare spel. 

– Jag är här för att bli bättre, men vet inte så mycket om nivån i Sveriges seriespel. Jag ser fram emot att få nya motståndare, säger Dahlen.

Även Västers damer har målet att hänga kvar i serien som startar med fyra matcher i Eskilstuna nu i helgen.

Aida Dahlen från Norge och Emil Andersson från Örebro åker båda regelbundet till Motala för att satsa på sin pingis. Nu blir det spel i ettan och superettan med Väster.
Aida Dahlen från Norge och Emil Andersson från Örebro åker båda regelbundet till Motala för att satsa på sin pingis. Nu blir det spel i ettan och superettan med Väster.
Västers BTK vintern 19/20

Herrlaget är nykomling i superettan efter att ha fått en friplats i våras. Det är Sveriges andraserie under pingisligan. Motståndarlag: Mölndal, Halmstad B, Söderhamn B, Ängby, Lyckeby, Vetlanda och Kvarnby.

Damlaget spelar i division 1 där det är sju lag och motståndarna är: Boo, Eskilstuna B, Falköping, Täby, Upplands Ekeby och Ängby B.

Nu i helgen är det seriepremiärer för Motalaklubben. Herrarna spelar i Mölndal och Halmstad, medan damerna åker till Eskilstuna för fyra matcher.

Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!