Törnqvist om vändningen: Karaktärseger

Linköpings HC har pratat mycket om karaktär. Precis det visades när Brynäs besegrades, med Henrik Törnqvist inblandad i det mesta.

Henrik Törnqvist har backhandläge, men målvakten räddar. Motalakillen fick flera chanser i sin återkomst i Saab arena. Två assist blev det när LHC vände och vann.

Ishockey2019-09-17 22:00

Två assist och en bra insats bokfördes Motalakillen för när LHC vann med 4-3 i sudden death, efter att ha varit i underläge med både 0-2 och 1-3.

– Fantastiskt skönt. En karaktärseger att vända till vinst, sade Henrik Törnqvist och fortsatte:

– Första 10-15 minuterna var vi passiva, nervösa kanske. Men vi jobbade oss in i det och är starka på slutet, sade Motalasonen.

Det var spänd förväntan före matchstart, som alltid inför Linköpings HC:s första framträdande i Saab arena för säsongen. Utanför arenan kändes det som att det var lika många Brynäströjor, men inuti dominerade White lions med tifon och röststark sjungande klack.

Bland LHC-fansen fanns en nyfikenhet, men också hopp och revanschlusta efter förra säsongens slutspelsmiss.

Ulf Eriksson, som följt "Cluben" sedan 1970-talet, sade att han redan gillar nye tränaren Bert Robertsson och även om det såg tveksamt ut i början av försäsongen kan det gå bra om det tänkta lagbygget lyckas. Dock saknar Eriksson en "förstacenter".

Henrik Törnqvists återkomst i LHC applåderades också av supportarna på förhand.

–  Kul att han är tillbaka, han har ju utvecklats enormt i Timrå och gör stor nytta, sade Ulf Eriksson.

Även Joakim Kullman från Västervik, som rest hem till Linköping för Brynäsmatchen, lovordade Motalasonen och hälsade honom välkommen tillbaka.

–  Han har varit bra förut också, men inte fått chansen, menade Kullman.

I första perioden lyste det lite kring Henrik Törnqvist när han fick sin stora chans, men han lyfte pucken med backhand rakt på målvakten Joacim Eriksson. Då var LHC:s förre klubbdirektör Mike Helber lite kritisk från pressläktaren.

– Han måste göra en fint där, som får målvakten i rörelse. Annars gör man inte mål i SHL, menade Helber.

Annars var Mike Helber, nu expertkommentator i tv, också positiv till Törnqvists hemkomst.

–  Bra att han kommer hem. Spelare som är från Linköping och Motala, härifrån, ska spela här. Henrik kan bli en målskytt och han är fortfarande ung, menade Helber.

Mike Helber pratade om hetsen på unga spelare som ofta är i elithockeyn. Att det krävs att de är bra direkt när de kommer upp. Peter Forsberg var 24 år när han flyttade till NHL och hann med många bra år.

– Ges man tid att växa och ges tålamod så kan en spelare som Törnqvist bli en stabil målskytt i SHL i tio-femton år, menade Helber.

Samtidigt gäller det att ta chansen och mot Brynäs kunde Henrik Törnqvist, ännu bara 23 år gammal, varit lite mer intensiv i sina chanser. Men i andra perioden, när LHC reducerade till 1-2 genom Olle Lycksell, stod Motalakillen där och oroade framför Brynäsmålet.

Törnqvist var också med i powerplay, men då slog han en indianare som förstörde anfallet. Det blandades en del. Kort därefter hade Törnqvist en ny chans, men skottet från nära håll räddades av bortamålvakten.

I tredje perioden såg det ut att bli Brynäs match i 1-3-underläge för LHC, men Henrik Törnqvist klev in i handlingen igen genom att först spela fram Max Lindroth till 2-3 och sedan även vara inblandad i kvitteringen av Jonas Holös.

Törnqvist var inblandad i det mesta när matchen gick till sudden death. Där avgjorde unge Hampus Larsson i en spektakulär uppåkning. Det var ungdomarna som gjorde det och Henrik Törnqvist var lycklig vinnare i hemkomsten.

– Kul att spela i Saab arena med familj och vänner på plats, pustade Törnqvist efter segern.

Med nytt tifo stöttade LHC-fansen sitt lag i hemmapremiären. Det blev till slut seger mot Brynäs.
Henrik Törnqvists siffror

Motalakillen återkom i LHC-tröjan hemma i 4-3-segern i förlängning mot Brynäs. Så var hans match: Skott på mål: Fyra. Målpass: Två. Poäng: Två. Tacklingar: En. Byten: 19. Speltid: 13.23 minuter.

Henrik Törnqvist är 23 år, född 1996, och gör sin tredje A-lagssejour i Linköpings HC:s A-lag. Han fostrades i Motala AIF från början och har även gjort utflykter till Karlskrona och Timrå för SHL-spel. Han har också spelat en rad turnering i svenska ungdoms- och juniorlandslag. Professionell sedan 2014.

Karta: Saab Arena