Talangen Kulusevski: "Jag är alltid redo"

Förbundskaptenen Janne Andersson tycker att "det han visar upp är jäkligt häftigt".

Tidningen La Gazzetta dello Sport kallar honom redan för en "superstar".

Dejan Kulusevski är själv inte direkt blyg. Han vet vad han vill och kan och vågar säga det.

Jag är alltid redo att spela fotboll.

12 november 2019 17:04

19-åringens flytt från Atalanta till Parma på lån i somras visade sig rätt omgående vara det rätta trappsteget just nu i karriären.

Jag har hittat en perfekt klubb för mig för det här året. Jag får spela, jag får mycket förtroende från tränaren (Roberto D'Aversa) och jag är glad att jag är i Parma. Det är en mycket bra klubb för mig, säger han.

Fick veta av Gagliolo

Tolv matcher och två mål senare är tonåringen ordinarie och för första gången kallad till A-landslaget. Beskedet kom som en överraskning, levererad av klubb- och landslagskollegan Riccardo Gagliolo.

Jag hade glömt att det var dagen för kallelsen. Jag hade tränat klart och tränade extra med en kompis och så kom Gagliolo ut och skrek att jag hade blivit kallad, berättar Kulusevski.
Till vad då? frågade jag. Till A-landslaget, svarade han. Jag trodde inte på det, men gick in och kollade i telefonen och det stämde.

TT: Vad kände du då?

Det blev lite som en chock. Det är stort och jag var verkligen glad. Jag ringde hem till familjen direkt och sedan njöt jag.

Redan efter det första träningspasset, på AEK Larnacas arena, kände han sig rätt hemtam i den nya landslagsmiljön.

Jag hälsade på alla, några känner jag sedan tidigare. De tog in mig i gruppen snabbt.

"Kände mig hemma direkt"

TT: Nytt lag, nytt spelsystem – hur är det rent fotbollsmässigt?

Jag har spelat i många olika formationer och olika positioner och känner mig bekväm med nästan allt. Och så har jag varit med i olika landslag i fyra år och kört 4–4–2. Jag kände mig hemma direkt efter första träningen.

I Parma spelar vänsterfotade Kulusevski till höger i ett tremannaanfall med ivorianen Gervinho och dansken Andreas Cornelius.

Janne Andersson ser honom som yttermittfältare.

Skillnaden blir väl att i Parma har jag en lite friare roll. Jag får gå in i mitten ibland, ibland går jag till vänster. Här ska jag mest hålla mig i mitten eller till höger.

Känner ingen tvekan

Under träningen tog sig förbundskaptenen extra tid med Kulusevski.

Han frågade mig bara om allt var lugnt och om jag kände mig bekväm med positionen. Om det var något jag undrade över skulle jag säga det. Jag svarade att allt var lugnt.

TT: Så om Janne Andersson ger dig speltid redan mot Rumänien på fredag (EM-kvalet i Bukarest) känner du ingen tvekan?

Nej, absolut inte. Jag är alltid redo att spela fotboll.

De första intrycken av landslaget, hur det leds och är uppbyggt, imponerade på unge Kulusevski.

Jag gillar väldigt mycket hur man jobbar i Sverige. Från U17 till U21 kommer jag hit. Jag gillar att vi jobbar tillsammans och hjälper varandra för att vi vill nå samma resultat.

Väcker intresse

Klubbmässigt lär det också hända saker till sommaren. Dejan Kulusevski har snabbt blivit ett namn i Serie A.

Jag spelar bra och då är det normalt att det skrivs om nya klubbar. Men jag tänker inte på det. Jag har ettårskontrakt med Parma och när det går ut ska jag sätta mig ned med min agent, min familj och välja det som är bäst för mig
Men vilka klubbar som är intresserade är inget jag tänker på nu.
Fakta: Dejan Kulusevski

Född: 25 april 2000 i Stockholm.

Position på planen: Offensiv mittfältare eller anfallare.

Klubb: Parma (utlånad från Atalanta).

Tidigare klubbar: Atalanta, Brommapojkarna.

Facit i klubblaget den här säsongen: Spelat 12 matcher i Serie A och gjort två mål.

Landskamper: 0.

Bakgrund: Lämnade Brommapojkarna redan som 16-åring och flyttade till Atalanta i Bergamo, Italien. Spelat i U17, U19- och U21-landslaget. Gjorde sina första ungdomslandskamper för Makedonien men bestämde sig för att spela för Sverige.

Övrigt: Har gjort stora framsteg i Roland Nilsson U21-landslag och i Parma under sommaren och hösten. För första gången med på en A-landslagssamling.


Fakta: Landslagsspelarna från Serie A

Robin Olsen, 29, målvakt, 35 landskamper

Klubb: Cagliari (utlånad från Roma).

Säsonger i Serie A: Andra.

Status: Värvades till Roma efter VM, men ställdes utanför laget i våras och lånades ut till Cagliari. Där har både han och laget gjort succé. Spelat samtliga ligamatcher sedan han kom till klubben.

Riccardo Gagliolo, 29, försvarare, 0 landskamper

Klubb: Parma.

Säsonger i Serie A: Tredje.

Status: Svensk-italienaren spelade tidigare för Carpi och gjorde en säsong för klubben i högsta serien. Sedan 2017 i Parma. Stabil försvarare som spelat 75 matcher i Serie A. Färsk i landslagssammanhang och väntar på sin debut.

Albin Ekdal, 30, mittfältare, 49 landskamper

Klubb: Sampdoria.

Säsonger i Serie A: Nionde.

Status: Given i ett Sampdoria som får kämpa för att hänga kvar i högsta serien. Kom till Italien och Juventus redan som tonåring och har hunnit spela även för Siena, Bologna och Cagliari.

Dejan Kulusevski, 19, anfallare/offensiv mittfältare, 0 landskamper

Klubb: Parma (utlånad från Atalanta).

Säsonger i Serie A: Andra.

Status: Debuterade i Serie A med Atalanta förra säsongen. Då blev det tre matcher. Tagit en ordinarie plats i Parma under hösten och gjort två mål. Stort framtidsnamn.

Ken Sema, 26, mittfältare, 6 landskamper

Klubb: Udinese (utlånad från Watford).

Säsonger i Serie A: Första.

Status: Körde fast i Premier League och verkar passa bättre i Italien. Spelats samtliga tolv ligamatcher sedan han kom på lån till Udinese och tog tillbaka sin plats i landslagstruppen.

Mattias Svanberg, 20, mittfältare, 0 landskamper

Klubb: Bologna.

Säsonger i Serie A: Andra.

Status: Tongivande i Roland Nilssons U21-landslag och har de i de senaste omgångarna spelat 90 minuter för klubblaget. Annars har det varit in och ut i ett Bologna som kämpar i botten.

Spelare i den aktuella landslagstruppen som tillhört italienska Serie A-klubbar: Andreas Granqvist (Genoa), Filip Helander (Verona och Bologna), Pontus Jansson (Torino), Robin Quaison (Palermo).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Skiöld/TT