Sveriges läkare: Åkare har kontrollerats extra

Ingvild Flugstad Østberg klarade inte den norska hälsodeklarationen och missar världscuppremiären i Ruka.

Nu berättar svenske landslagsläkaren Magnus Oscarsson att även svenska aktiva observeras på liknande sätt.

Enstaka svenska åkare har under en period kontrollerats extra, säger han.

22 november 2019 17:06

Norska skidstjärnan Ingvild Flugstad Østberg var tårögd när hon på en presskonferens berättade att hon missar både helgens tävlingar i Beitostølen och världscuppremiären i Ruka i nästa vecka. Anledningen är att hon inte klarat hälsotesterna inför premiärtävlingarna.

Sverige har liknande tester som Norge. Bland annat benmineralmätning, så kallad DEXA-mätning, en mätning av benvävnadens mineraltäthet. Ju högre mineraltäthet, desto starkare ben.

Här är det mycket viktigt och poängtera att det inte handlar om ätstörningar eller liknande. I dessa fall vet man att åkarna äter ordentligt, men det är viktigt att de får i sig extra näringstillskott eftersom de tränar extremt mycket, säger Sveriges landslagsläkare Magnus Oscarsson som noterade torsdagens besked från Flugstad Østberg, vinnare av både totala världscupen och Tour de Ski förra säsongen.

Längdskidåkare genomgår avancerade kontroller som ska säkerställa att åkarna får i sig tillräckligt mycket näring i förhållande till träningen.

"Följer upp"

Vi följer upp detta på ett bra sätt, säger Magnus Oscarsson.

TT: Finns det svenska åkare som ligger i farozonen att hamna i en liknande situation som Ingvild Flugstad Østberg?

Enstaka svenska åkare har under en period kontrollerats extra. Det händer att åkare kan behöva extra hjälp med utbildning och support. Mer vill jag inte säga, säger Oscarsson.

Han berättar att om detta går för långt och åkare inte lyssnar på resultatet av testerna kan det exempelvis leda till lägre bentäthet och utebliven menstruation.

Kalla trygg

Charlotte Kalla är nöjd med den svenska testverksamheten:

Jag känner mig trygg med den support vi har. Här gäller det att se helheten och inte rycka ut några enstaka värden. Jag litar på de resurspersoner vi har, säger Kalla till TT.

Frida Karlsson, som vann Sverigepremiären i Gällivare:

Vi kollar bland annat blodvärden, kroppssammansättning och bentäthet. Det är mest min läkare som har koll. Jag litar på att stöttepelarna har koll på testerna.

Svenskorna lider med den norska konkurrenten.

Jag blev jätteledsen när beskedet kom om Ingvild Flugstad Østberg. Hon är alltid glad och tar sig tid att prata när vi träffas på tävlingarna. Jag kommer att sakna henne i Ruka, säger Kalla.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Hansson/TT