Svenska hjältar i flera Solheim Cup-klassiker

Årets Solheim Cup på Gleneagles är den 16:e upplagan av golfmatchen mellan Europa och USA.

Här är tre tidigare möten som sticker ut mer än andra.

12 september 2019 18:53

1992

Efter att två år tidigare ha förlorat tidernas första Solheim Cup klart – USA vann då med 11,5–4,5 i Florida – talade inte mycket för Europa på skotska Dalmahoy Country Club. Men med tre svenskor i laget kopplade Europa ett litet grepp redan första dagen. Under de avslutande singlarna vann Helen Alfredsson, Liselotte Neumann och Catrin Nilsmark alla sina matcher – och Europa vann totalt med 11,5–6,5.

2013

Det dröjde länge innan Europa lyckades vinna även på bortaplan. Men när segern väl kom gjorde den det med besked. Europa vann i Colorado med 18–10, vilket var tidernas största segermarginal för något av lagen. Segern, som kom på sjunde försöket i USA, hade tydlig svensk prägel med Liselotte Neumann som kapten och Caroline Hedwall som första spelare någonsin att vinna fem matcher i samma Solheim Cup.

2015

Suzann Pettersen skapade rejäla kontroverser under en bästbollmatch när Solheim Cup avgjordes i Tyskland för första gången. Alison Lee plockade upp en boll på green i tron att putten var skänkt, men norskan insisterade att den inte var det och Europa vann hålet och senare också matchen. USA använde incidenten som tändvätska och stod i singlarna för tidernas största upphämtning, då underläge 6–10 vändes till seger med 14,5 poäng mot 13,5. Efter att ha kritiserats massivt för osportsligt uppträdande backade Pettersen senare och bad om ursäkt i sociala medier, men då var skadan redan skedd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT