Därför valde Holta Västervik

Rune Holta var ett jagat byte inför SM-slutspelet och valet föll på Västervik Speedway för den rutinerade norrmannen.

29 augusti 2019 07:00

Det var snabba ryck som gällde för Rune när det var klart att han skulle ersätta skadade Nicki Pedersen.

– Allt har gått jättesnabbt sedan Morgan Andersson tog kontakt med mig i söndags. Jag skulle egentligen flyga hem. Det var flera svenska klubbar som hörde av sig, berättar Rune Holta.

Varför valde du Västervik?

– Jag fick inte så mycket tid att fundera, utan det var bara att bestämma sig. Jag besked att jag skulle åka de här två matcherna. Jag och Morgan har alltid haft en bra relation och det skulle vara kul att komma tillbaka till Västervik och att få köra i Sverige. Dessutom är det färdigtkört i Polen, så det är ingen stress, svarar Rune.

Rune fyller 47 år under torsdagen, men han tycker fortfarande att det är lika roligt med speedway.

– Jag hade en riktigt otäck skada förra året där jag bröt benet på två ställen och ena handen. Jag ville inte avsluta karriären på ett sådant sätt så det var bara att kämpa sig tillbaka. Det var mycket träning och rehabilitering.

Rune hade flera erbjudande inför den här säsongen från polska lag där han valde att köra för Torun.

– Jag vill ha en bra säsong innan jag lägger släpskon på hyllan. Det var tufft i början av säsongen, men senaste månaden har varit riktigt bra, säger Rune, som redan har bestämt sig för att köra även nästa år.

På torsdagskvällen ska Rune försöka hjälpa Västervik att vända tiopoängsunderläget mot Indianerna i SM-kvartsfinalsreturen.

– Lagen är så jämna. Kunde de slå oss med tio så kan vi slå dem tio. Det måste vara utgångspunkten och inte fokusera på att vi ligger efter. Vi måste ta heat för heat och kämpa för varje poäng, konstaterar Rune Holta.

Det blir alltså en förändring i Västerviks trupp jämfört med första kvartsfinalen. Det är att Peter Kildemand kommer in och Mikkel Bech Jensen utgår. Kildemand kommer köra som nummer fyra och Smektala blir reserv eftersom han har ett lägre löpande snitt än Kildemand.

Västervik väljer att köra riders replacement för Jak Holder, som är upptagen med match med sitt engelska lag Poole.

Indianerna kommer till start med exakt samma lag som i första matchen. Det innebär att Krystian Pieszesk är tillgänglig.

Lagen, Västervik: 1) Peter Ljung, 2) Jack Holder, 3) Krzysztof Buczkowski, 4) Peter Kildemand, 5) Rune Holta, 6) Bartosz Smektala, 7) Anton Karlsson.

Indianerna: 1) Kenneth Bjerre, 2) Krystian Pieszezk, 3) Tai Woffinden, 4) Piotr Protasiewicz, 5) Chris Holder, 6) Joel Andersson, Ludvig Lindgren.

Sporten direktsänder SM-kvartsfinalen med start klockan 18.50.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson