Sjukdom stoppar inte Fast: "Ska simma ändå"

För två år sedan stoppades hon av åldersskäl.

Nu är simtalangen Emelie Fast, 15 år, både förkyld och har drabbats av ögoninflammation. Men den här gången ska inget få stoppa mästerskapsdebuten.

Jag ska simma ändå, säger hon.

3 december 2019 21:44

TT når henne precis när hon tränat i tävlingsbassängen i Glasgow där kortbane-EM startar på onsdagen.

Hennes specialdistans, 50 meter bröstsim, avgörs redan på mästerskapets första dag.

Redan för två år sedan kvalade hon in till EM. Den gången fick hon inte vara med på grund av att Europeiska simförbundet, Len, har en åldersgräns på 14 år.

På VM-nivå finns ingen åldergräns så länge du har klarat kvalgränsen.

"Ganska liten"

Men Fast säger att hon inte blev ledsen av att bli stoppad.

Jag var inte så ledsen. Jag var glad och stolt över att ha simmat under kvaltiden. Jag var ändå ganska liten då och det kändes inte som jag var redo, berättar hon.

Det gör hon nu, fast hon erkänner att höstförkylningen dragit ned förväntningarna en aning. Emelie Fast tog SM-guld i november på personliga rekordet 30,56, vilket är 16:e tid i Europa i år.

Förkylningen är bättre, men det är fortfarande lite i halsen. Sedan har jag fått ögoninflammation, så det är inte jättekul. Jag äter medicin.
I fredags kändes det hopplöst. För två år sedan var jag för ung och nu är jag sjuk, men nu är jag här. Jag ska försöka ignorera det och göra som jag brukar så får vi se vart det leder, säger talangen.

Älskar vatten

Emelie Fast simmar för Södertörn och är klubbkompis med sin idol Sarah Sjöström. Precis som hennes förebild, som tog EM-guld som 14-åring, hoppas 15-åringen nå världstoppen.

Hon har alltid varit en stor idol för mig eftersom vi simmar för samma klubb. Vi har tävlat tillsammans i lagkapper. Jag vill bli så bra jag kan och nå min fulla potential. Jag hoppas att jag kan matcha världseliten någon gång.

TT: Varför fastnade du för simning?

Jag har alltid älskat vatten och gillat att bada. Jag njuter verkligen av att simma, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sundberg/TT