Salming: Han var helt dum i huvudet

Flera NHL-tränare beskylls för trakasserier och mobbning av spelare.

Och många tidigare svenska hockeystjärnor känner igen beskrivningarna. Redan på Börje Salmings tid fanns det tränare som betedde sig som tyranner.

En coach var helt galen, han var helt dum i huvudet, säger Salming till Aftonbladet.

3 december 2019 17:10

En annan tidigare svensk NHL-stjärna som känner igen sig är Markus Näslund. Han berättar för Expressen att han kan skriva under på den förre Vancouverspelaren Brent Sopels berättelser om tränaren Marc Crawford, numera assisterande tränare i Chicago, som stängts av efter anklagelser om att ha trakasserat spelare.

Jag förstår att Brent känner så, Crawford var väldigt hård mot honom i vissa lägen. Jag har förståelse för att han upplevde det som ett skräckvälde, och jag har själv haft den känslan. Till exempel när jag spelade under Mike Keenan som också hade den typen av ledarstil, säger Näslund.

Mattias Norström, som haft både Keenan och Crawford som tränare, säger att de är "stöpta i samma form". Norström hade Crawford som tränare i Los Angeles:

Om jag sett fysiska övergrepp från honom hade jag absolut inte accepterat det. Men de psykologiska hoten fanns där jämt, säger han till Aftonbladet.

Berörs av Franzén

Norström och Näslund säger att de också blivit berörda av Johan Franzéns berättelse om Mike Babcocks skräckvälde i Detroit. Franzén berättar för Expressen att Babcock, som nyligen fick sparken från Toronto, är "den värsta person" som han träffat.

En mobbare som gav sig på folk. Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa, säger han till Expressen.

Även Nicklas Lidström, som spelade tillsammans med Franzén i Detroit med Babcock som tränare, känner sympati för Franzén.

Jag kände inte till att han mådde så dåligt efter hur han blev behandlad av Babcock, säger Lidström, som själv aldrig utsattes för kränkningar av tränaren, till Aftonbladet.
Men jag märkte att han kunde vara tuffare mot vissa spelare.

"Skrek fruktansvärda saker"

Backlegendaren Börje Salming, 68, säger att det fanns rötägg till tränare redan under hans tid i NHL.

Många coacher hade humör och blev arga, men många av dem gjorde inga idiotgrejer och det hör till att kunna bli arg också. Det var däremot en coach som var helt galen, han var helt dum i huvudet. Det var på 1980-talet så då var jag lite äldre, men det var synd om de unga killarna som kom in, det var för jävligt, de blev livrädda och kunde knappt spela ishockey. Han skrek fruktansvärda saker och kastade grejer över hela omklädningsrummet, säger Salming till Aftonbladet.

De före detta NHL-svenskarna tycker att det är bra att spelare kommer ut med sina anklagelser och pekar ut tränare.

Det är många coacher som sitter i skiten nu, det är för jävligt vad de har gjort och förkastligt på sättet de har tryckt ner spelare. Jag tycker väldigt synd om spelarna, jag vet hur man mådde själv som spelare många gånger, säger Salming.

Klubbarnas ansvar

Samtidigt, säger Mattias Norström, borde också klubbarna rannsaka sig själva om vilket ansvar de själva bär.

Min första NHL-coach var Mike Keenan som byggt hela sin karriär och framgång på det vi pratat om nu. Varje klubb som har anställt Mike kan inte säga att de inte visste att han var en sådan ledare, säger Norström.
Det är viktigt med en general manager som har koll på det där, att man inte släpper tränarna fria. Då kan det bli farligt. Jag är inte en person som tror på ”management by fear”, jag tror inte att det är sättet att få ut det mesta av en spelare, säger Näslund.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT