På onsdagens sammanträde godkände bildningsnämnden förslaget som bland annat sommartid, vilket betyder perioden 16 april till 30 november, innebär 750 kronor i timmen för A-planen och 650 kronor i timmen för B-planen och C-planen.

Per dag behöver Mipab få in 5 000 kronor för anläggningens läktare och planer, för att det ska gå runt. Det är också hyran för en dag. I övrigt kostar det 100 kronor i timmen att hyra omklädningsrum, 300 kronor i timmen att hyra konferensrum och 100 kronor i timmen att hyra kiosk och speakerbås.

– Vi har godkänt det här nu, men det ska också tas i kommunfullmäktige, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Bakgrunden är att Mipab har dragits med underskott. När Idrottsparkens nya läktare stod klar 2014 bildades IP-bolaget Mipab. Till 44 procent ägt av kommunen och till 56 procent av Motala AIF:s idrottsallians.

Grunden för ett nytt upplägg, där kommunen hyr av Mipab och där kommunen i sin tur hyr ut till kommunens föreningar, är momsregler.

På ett helår behöver Mipab få in fem miljoner kronor för att få anläggningen att gå runt. Därav de höjda hyrorna som är på gång till sommarsäsongen. Vintertid är det lägre hyror än vad som föreslås ovan.

– Det blir en liten hyreshöjning och det blir Maifklubbarna som hyr mest som får ta det, fotbollsklubben och friidrottsklubben. Det beror på att vi måste gå runt och även göra ett litet överskott för framtida investeringar, säger Mipabs ordförande Lars Samuelsson.