Rydén hittade tillbaka - bollplank i Fjädern

Mattias Rydén trodde han hade gjort sitt i innebandyn. Men nu har han hittat glädjen igen och smyger med i en allt större roll i Solfjäderstaden.

Mattias Rydén, längst till höger, har smugit med i innebandyn igen och hittat tillbaka till det han gillar. Förutom att coacha division 3-laget är han bollplank till tränaren Emil Stille i Solfjäderns lag i ettan. Här i matchen mot Linköping FBC där Motalalaget vände.

Mattias Rydén, längst till höger, har smugit med i innebandyn igen och hittat tillbaka till det han gillar. Förutom att coacha division 3-laget är han bollplank till tränaren Emil Stille i Solfjäderns lag i ettan. Här i matchen mot Linköping FBC där Motalalaget vände.

Foto: Jens Bollius

Innebandy2019-11-14 13:00

– Det är Stilles idéer som gäller, min roll är bara att bekräfta dem och vara ett bollplank. Men det är skitkul att vara med, säger Mattias Rydén om att vara sidekick till huvudtränaren Emil Stille.

Solfjäderstaden har haft uppehåll sedan 6-4-segern mot Linköping FBC i allhelgona. På lördag ställs Fjädern mot Hovshaga i Växjö. Motalalaget ligger åtta med nio poäng, Hovshaga är tvåa med 16. Solfjädern har sina bästa poängplockare i Jacob Larsson, 8+8, Simon Hedberg, 5+5, Adam Hjalmarsson, 3+6, och Joel Hermansson, 6+2. Hovshaga har seriens bäste poänggörare, Noah Alex på 8+14. Det är Hovshaga som blir favorit.

Ändå har Solfjäderstaden agerat efter den lite skrala säsongsinledningen. Marcus Sjöholm är tillbaka som back efter att ha börjat hösten i division 3. Mattias Rydén var från i somras huvudansvarig för U-laget i trean, men har varit läktarcoach i ettan och de tre senaste matcherna har han funnits med på bänken vid Emil Stilles sida.

Mot Linköping FBC var det tydligt att Solfjädern vaskat om i femmorna.

– Det blev en positiv effekt, men det var helt Stilles idéer. Det är han som formar laget, förtydligar Mattias Rydén.

Rydén är noga med att han har en liten roll kring division 1-laget, men han sticker inte under stol med att det är kul att vara tillbaka fullt ut i innebandyn. Efter Hovshaga på lördag åker han direkt till Ljungsbro för att coacha division 3-laget.

Det är tre år sedan som han lämnade Borensbergs IBC mitt i säsongen sedan han och spelarna inte kommit överens.

– Jag tyckte inte att spelarna lade ned det som krävdes. Samtidigt var spelarna kritiska till mitt sätt att bedriva träningar. Där ville jag inte ändra mig och lämnade, men det var inga hard feelings, säger Rydén.

Efter att ha tränat Solfjäderns A-lag i sex-sju år, och tränat Mjölby, Olofström, Carlshamn och Vidingsjö, tog Rydén ett uppehåll. Fokus på jobbet där han via Motala verkstad, Vadstena varmförzinkning och Runsven i Skänninge nu hamnat som platschef på Veolia i Linköping.

– Jag har passat på att träna, löpning och styrketräning. Jag mår bra av det, men ska också starta i challenge-tävlingar, som Tough viking, säger 49-åringen.

Hur länge blir du kvar vid Emil Stilles sida i ettan?

 – Vet inte, vi känner oss för, säger Mattias Rydén som mestadels är med kring A-lagets matcher.

Solfjädern har inför lördag nu Didrik Karlsson i full träning igen.

Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!