Rusning efter kartor i Fålehagen

Skador har hållit dem borta från orienteringsskogarna. Men när Motala AIF arrangerade nationell orienteringstävling i Fålehagen då var Tjällmo-Godegårds Alva Svensk och OK Motalas Johan Pettersson tillbaka. De var inte ensamma i skogen.

Tjällmo Godegårds Alva Svensk var tveksam till att kunna starta. Men hon direktanmälda sig i öppen klass. Där var hon i en klass för sig.

Tjällmo Godegårds Alva Svensk var tveksam till att kunna starta. Men hon direktanmälda sig i öppen klass. Där var hon i en klass för sig.

Foto: Thomas Augustsson

Orientering2019-10-21 07:00

Prognoserna hade sagt regn. Det blev sol och perfekta förutsättningar för orientering när Motala AIF arrangerade nationell långdistanstävling i Fålehagen. 
Att det påverkade deltagarintresset blev Maif varse. 
– Vi har haft drygt 100 löpare som direktanmält sig till de öppna klasserna. Så kartorna vi hade gjort räckte inte så vi har fått trycka upp fler. Men det är ju ett angenämt problem, säger Maifs tävlingsledare Patric Halenius. 
Totalt var det nu drygt 350 löpare som gav sig ut på jakt efter kontrollerna i Fålehagens skog. En skog som egentligen är i minsta laget för långdistans. 
– Vi har löst det genom att de längsta distanserna har kartvändning. Så när de har kommit till en vis punkt på banan så får de vända på kartan så har de en ny bana där, säger Halenius. 

Som uppväxt i Motala och orienterare sen barnsben så torde Fålehagen kunna sägas vara välbekant miljö för OK Motalas Johan Pettersson.  Nu vann han H50-klassen med dryga minutens marginal men någon större fördel av att tävla på hemmaplan menade han inte att det var. 
– Ibland är det en nackdel när det är känd terräng. Man vet ju hur man ska springa för att komma till de olika platserna. Då blir det lätt att man inte tittar på kartan om det är den snabbaste vägen till kontrollen. Men idag har jag sprungit som man ska, säger Pettersson som gladde sig över att ha sprungit ett lopp igen. 
– Jag har varit skadad hela hösten så det här var första passet kan man säga. Det blir ju lite stress så här på slutet av säsongen att få ihop lite poäng. Jag toppar ju Sverigerankingen i min åldersklass och jag vill ju gärna inleda nästa år som Sverigeetta, säger han och ler. 

Skadebekymmer har också TGOK-talangen Alva Svensk dragits med under en tid. Det berättade hon var förklaringen till att hon kom till start i Fålehagen istället för Sveriges största ungdomstävling Dala-dubbeln i Falun.
– Jag har haft problem sedan O-ringen. Först trodde jag att det var benhinnorna men det var det inte. Troligtvis så är jag för stel så nu har jag börjat stretcha, säger Alva efter målgång.
Hon hade inte trott att hon skulle kunna komma till start nu heller. Men bestämde sig till slut för att springa i öppen klass 8 och där kan man väl säga att hon var i en klass för sig. För hon vann den med drygt fyra minuters marginal.

Vilken väg ska vi välja nu? Fålehagens många stigar gjorde orienteringen lite svår stundtals.
Vilken väg ska vi välja nu? Fålehagens många stigar gjorde orienteringen lite svår stundtals.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!