Piraterna: Vi ska dra det in i kaklet

Piraterna blåser till strid mot Motala kommun. Speedwayklubben menar att anläggningen, som är kommunal, inte har skötts med ideella krafter.

Thomas Wahlström, Benny Wickström, Sven Gustafsson, Ulf Gunnarsson och Yngve Rylander från Piraternas styrelse blåser till strid mot kommunen. "En kommunal anläggning kan inte drivas med ideella krafter", säger de.

Thomas Wahlström, Benny Wickström, Sven Gustafsson, Ulf Gunnarsson och Yngve Rylander från Piraternas styrelse blåser till strid mot kommunen. "En kommunal anläggning kan inte drivas med ideella krafter", säger de.

Foto: Jens Bolllius

Speedway2019-10-14 20:52

– Det finns en överenskommelse om att Piraterna ska sköta anläggningen tills det finns ett avtal. Då ska det göras en avräkning för de kostnader som Piraterna haft för skötseln. Anläggningen är kommunal och det finns ingen annan kommunal anläggning som sköts med ideella krafter. På andra anläggningar har kommunen vaktmästare, men här kan man säga att kommunen lagt ut det på entreprenad till oss. Något som kommunen äger kan inte skötas ideellt, menar ordföranden Sven Gustafsson tillsammans med övriga Piratstyrelsen.

Piraterna bjöd på måndagen in till sitt styrelsemöte och berättade där hur stor skulden är. Den är på 800 000 kronor och det är i stort sett uteslutande förarlöner.

Piraterna säger nu också att det inte är något konkurshot överhängande. Planen som klubben har är att komma överens med kommunen och undvika konkurs.

–  Det om konkurs var något jag sade för att få fart på saker och ting. Vi har till sista november på oss med lönerna, och med nästa års lag jobbar vi bakom kulisserna, säger Sven Gustafsson.

Piraternas styrelse är besviken på kommunen. Kommunen köpte anläggningen för 4,2 miljoner kronor för två år sedan, men har i stort sett inte visat sig där sedan dess. Det har exempelvis inte funnits något elavtal. Piraterna har betalat 200 000 kronor för två års el och även renoverat och lagat för 200 000 kronor.

– Det är 400 000 kronor som kommunen borde betalat, vi har ingen egen investeringsbudget till en kommunal anläggning, säger Sven Gustafsson.

Piraterna menar att klubben inte fått en krona i stöd av kommunen. Piraterna har lånat pengar och sålt sin anläggning. Inga bidrag.

– Ingen hemkommun för ett elitserielag kan ha behandlat något lag lika illa. Vi måste ändå vara bra reklam för kommunen, tycker Piratstyrelsen som menar att det tidigare styret i kommunen förstod lagets och klubbens marknadsvärde bättre. 

Faktureringen på 3,4 miljoner kronor är för skötseln under två år. Inget har varit ideellt, enligt klubben.

– Vi ska dra det här in i kaklet, vi kommer inte att sjunka utan strid. Men vår fakturering ska ses som en inbjudan till dialog. Beloppet kan diskuteras. Vi vill ha möte med kommunen om det här, säger Sven Gustafsson.

Piraternas ekonomiska problem har varit en följetong hela hösten sedan det efter säsongens slut uppdagades att klubben inte kunde betala lönerna för de sista matcherna.

Karta: Dunteberget Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!