Nordqvist: "Atmosfären här ger mycket energi"

Anna Nordqvist lider fortfarande av sviterna efter körtelfebern.

Solheim Cup blir ett kraftprov för svenskan.

Atmosfären här ger otroligt mycket energi, säger Nordqvist hoppfullt.

12 september 2019 15:43

Det har gått drygt två år sedan Anna Nordqvist drabbades av körtelfeber och rehabiliteringen har varit en seg och kämpig historia.

Hjärnan hänger inte riktigt med ibland. Jag vill inte ta det som en ursäkt men det är min verklighet, sade golfstjärnan till TT under British Open i augusti.

När Nordqvist nu är tillbaka på brittisk mark, för matchen mot USA på skotska Gleneagles, är det en tuff utmaning hon har framför sig. Under fredagen och lördagen spelas både foursome och bästboll, vilket kan betyda 36 hål på samma dag – dessutom under högsta tänkbara press.

Jag tror inte att 36 hål ska vara ett problem någon dag. Men det är blött och en tung bana att gå och jag tror inte att det blir aktuellt att spela alla fem matcher, säger hon.

Nordqvist ser fram emot stödet från alla europeiska fans – och en egen stor hejaklack.

Man får så mycket adrenalin som pushar en. En hel del av familjen kommer hit och eftersom min fästman (Kevin McAlpine) är från Skottland så kommer hans familj och flera av hans kompisar också.

"Mycket mentalt"

Med rutin från fem raka Solheim Cup har Anna Nordqvist förstås en viktig roll i det europeiska laget. Spelmässigt har det dock funnits en hel del att önska i år. Nordqvist har bara en topp 10-placering på LPGA-touren (fyra i New Jersey i juni) och på världsrankningen har hon sedan september i fjol rasat från 18:e till 71:a.

Oftast är det puttningen som har spelat henne ett spratt.

Puttning är mycket mentalt och om man inte ser några bollar trilla i blir det jobbigt, säger hon.
I de tre tävlingar som jag känner att jag har slagit bollen som bäst har jag missat "cutten" alla tre gånger. Då känns det surt, när man egentligen borde känna sig nöjd med hur man slår bollen.

Obesegrad senast

I Solheim Cup kan hon i alla fall luta sig emot ett starkt facit från sina fem tidigare framträdanden. För två år sedan var hon obesegrad i fyra matcher, trots att USA vann klart totalt, och Nordqvist har aldrig lämnat ett Solheim Cup med minusstatistik.

Det är jättekul att vara här igen och förhoppningsvis kan jag vara en bidragande faktor till att Europa vinner, säger hon.

TT: Hur viktigt är det att vinna?

Det är enormt mycket prestige och när man tittar på amerikanskorna så vill vi verkligen slå dem. I laget finns en otroligt stark gemensam vilja att vinna på europeisk mark.
Fakta: Anna Nordqvists facit i Solheim Cup

Anna Nordqvist har spelat totalt 20 Solheim Cup-matcher under sina fem framträdanden. Totalt facit är 11 segrar, 2 oavgjorda och 7 förluster.

2009: Två segrar och två förluster. USA vann totalt.

2011: Två segrar och två förluster. Europa vann.

2013: Två segrar, en oavgjord och en förlust. Europa vann.

2015: Två segrar och två förluster. USA vann.

2017: Tre segrar och en oavgjord. USA vann.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT