En tamburmajor i spetsen för tolv musikanter från Hemvärnets musikkår i Östergötland. Ja, det låter väl inte som något nytt i sig. Om det inte vore för det faktum att hel orkestern sitter på militärcyklar av modell M/42. De torde därmed vara Sveriges enda cykelorkester.

– Det här är ju en del av Hemvärnets musikkår som har tröttnat på att marschera. Så vi är 13 stycken som cyklar istället. Lite speciellt är det, säger Sebastian Ekeroth.

Han berättar att det inte är första gången som musikkåren sitter i sadeln. Den första cyklande orkestern trampade runt redan för 25 år sedan.

Artikelbild

| Trampa i takt och samtidigt spela i takt är en utmaning.

– Så vi är den andra generationens cykelorkester. Inspirationen då kom från en Holländsk orkester som vi var nere och såg i början av -90-talet. Den var med och invigde Vätternrundan 2008. Men nu är det en nystart, säger Sebastian Ekeroth.

Frågan om att medverka på Retrovättern fick orkestern i fjol och gruppens cyklar och utrustning passar väl in i sammanhanget.

– Cyklarna är ju av modell 42 så jag antar att de är från 1942. Sen tänker vi ju på säkerheten och har vita hjälmar som är från 1954. Det enda vi inte har är gamla fältuniformer, säger Ekeroth.

Cykla och spela samtidigt låter som en utmaning?

– Det är det absolut. Träblås som kräver två händer för att spela blir svårt. Så vi har bara bläckblås och slagverk. Men vi har med en piccolaflöjt. Men hon sitter i en cykelkärra.

Vad kommer ni bjuda på under Retrovättern?

– Vi kommer starta allt med ett figurativt program. Vi har ett specialskrivet program som ska passa på den långsmala ytan som vi ska vara på. Sen ska vi leda Retrovättern under ett varv.